Energetika

Popović: Srbija zainteresovana za mirnodopsku upotrebu nuklearne energije

Srbija je prvi put nastupila na međunarodnom forumu Atomekspo u Sočiju, koji je jedan od glavnih događaja u svetskoj nuklearnoj industriji, a Vladu Srbije predstavlja ministar za inovacije Nenad Popović.

Popović je rekao da je Srbija zainteresovana za mirnodopsku upotrebu nuklearne energije.

Ministar Popović će u ime srpske vlade potpisati sporazum o saradnji sa generalnim direktorom Rosatoma - državne korporacije Rusije za nuklearnu energiju Aleksejem Lihačovim.

„Veoma je značajno što Srbija danas prvi put učestvuje na ovoj velikoj izložbi i konferenciji. Ovde će biti prikazane najnovije inovacije i tehnološka dostignuća u korišćenju atomske i nuklearne energije u mirne svrhe, a pre svega u medicini, poljoprivredi i drugim industrijama, koje mogu da apsorbuju ovo znanje na korist građana i celog društva”, rekao je Popović.

Atomekspo, koji se održava od 14. do 16. maja, najveća je izložbena i poslovna platforma za diskusiju o trenutnom stanju nuklearne industrije i postavljanju budućih trendova i održava se jednom godišnje, počevši od 2009. godine u organizaciji Državne korporacije za atomsku energiju ROSATOM.

Učestvuje više od 600 svetskih kompanija i više od 1.500 eksperata u toj oblasti.Forumu prisustvuju rukovodioci ključnih kompanija koje rade u globalnoj nuklearnoj industriji, vladinim agencijama, međunarodnim i nekomercijalnim organizacijama i vodeći stručnjaci, prenosi Tanjug.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!