Svet građevinarstva-nekretnina

Popisivači proveravaju imovinu na koju se plaća porez

Više od 300 popisivača proveravaće da li se imovina na terenu slaže sa poreskim podacima.

Čitav posao finansira Švajcarska kancelarija za razvoj i saradnju SDC, a program "Reforma poreza na imovinu" vredan je šest miliona franaka. Za pet najuspešnijih opština obezbeđen je i bespovratni nagradni fond od milion franaka, koji finansira Vlada Švajcarske.

„Trenutno imamo popisivače u Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Svilajncu, Trsteniku i Vrnjačkoj Banji, a uskoro će biti u Somboru, Vlasotincu i Vranju“, kaže za „Večernje novosti“ Aleksandar Grunauer, šef ovog programa. „Ukupno smo obezbedili 325 popisivača za 45 lokalnih samouprava sa kojima sarađujemo. Naš cilj je da osvežimo i unapredimo baze podataka o nekretninama i proširimo obuhvat poreza na imovinu“.

Imovinu Trsteničana prebrojava devet popisivača. U Odseku LPA Opštinske uprave Trstenik ističu da su na bolju naplatu poreza uticali otpisi kamata za neredovne platiše sa reprogramom nivoa, kao i izmene ZPPPA u delu reprogramiranja poreskih dugovanja i otpisa kamate. Ipak, naplata nameta na imovinu građana još je ispod 50 odsto, jer je nesređena katastarska evidencija.

Projekat "Reforma poreza na imovinu" na području Braničevskog okruga sprovodi se u Požarevcu i opštini Petrovac na Mlavi, sa ukupno 25 popisivača. U Požarevcu, u kojem je nepopisano oko 25 odsto objekata, 16 popisivača je na terenu, dok je u Petrovcu na Mlavi za popis zaduženo devet osoba. Od sredine prošlog meseca popisavači su na terenu i u Vrnjačkoj Banji. Oni će najpre obilaziti domaćinstva i upoređivati da li se realno stanje slaže sa poreskom prijavom, kojom građani plaćaju porez na imovinu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!