Energetika

Polovina lokalnih samouprava želi da subvencioniše postavljanje nove stolarije, grejanja i solarnih panela

Na adresu Ministarstva rudarstva i energetike stiglo je više od 80 prijava lokalnih samouprava za dobijanje subvencija za unapređenje energetske efikasnosti stanova i kuća, koje bi dalje usmerili ka građanima, rečeno je na sednici NALED–ovog Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC klub).

–Podsećam da je Javni poziv za lokalne samouprave za energetsku sanaciju stanova i porodičnih kuća otvoren do sutra. Prema poslednjem preseku prijavile su se 82 lokalne samouprave. Nadam se da će se taj broj dodatno povećati u finišu jer zajednički zadatak je da pomognemo građanima da uz značajne subvencije unaprede kvalitet života,  smanje račune, a da u isto vreme trošimo manje energije i energenata. Verujem da ćemo uskoro potpisati i prve ugovore na osnovu Javnog poziva za energetsku sanaciju za javne objekte – rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Izvršna direktorka NALED–a Violeta Jovanović istakla je da je zelena agenda prvi reformski prioritet organizacije, a u posebnom fokusu su razvoj cirkularne ekonomije, uvođenje „zelenih“ kriterijuma u postupke javnih nabavki i unapređenje položaja kupaca-proizvođača električne energije.

– Uz veliku podršku projekta USAID Bolja energija napravili smo set od 15 regulatornih preporuka za poboljšanje položaja prozjumera za koje se nadamo da će biti usvojene. Takođe, ove godine smo među kriterijume za dobijanje certifikata o povoljnom poslovnom okruženju BFC SEE dodali i zaštitu životne sredine i podsticanje cirkularne ekonomije – rekla je Jovanović.

Kada je reč o prozjumerima, među glavnim preporukama jeste omogućiti stambenim zgradama da budu kupci-proizvođači, čak i kada nisu vlasnici elektrane, odnosno da deo krova mogu da daju u zakup za postavljanje panela. Predstavnici lokalnih samouprava istakli su da već dobijaju upite stambenih zajednica oko mogućnosti da instaliraju solarne panele.

Lena Bratić, direktorka USAID-ovog projekata Bolja energija, rekla je da su u fokusu projekta koji traje do 2026. upravo građani, a posebno oni koji žive u stambenim zajednicama. U svojoj misiji, kako je navela, oni se oslanjaju na  partnerstva sa državom i lokalnim samoupravama.

– Građani treba da iskoriste subvencije za energetsku efikasnost dok su još visoke. Planiramo u okviru projekta da formiramo info centar gde će građani na jednom mestu moći da dobiju sve informacije o podsticajima i svim drugim pitanjima iz domena energetske efikasnosti – izjavila je Bratić i najavila da će kao pilot projekat u Pirotu biti formiran katastar individualnih ložišta, prvi takve vrste u regionu.

BFC Klub okuplja 25 gradova i opština u Srbiji koje su uspešno prošle ili se nalaze u Programu certifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE).

Foto: Emilija Jovanović

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!