Agro svet

Poljoprivrednicima u Srbiji do 2020. godine bespovratno 175 miliona evra iz EU

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici uručio je u Beogradu finansijski sporazum IPARD II o dodeli pomoći za ruralni razvoj za period 2014-2020. ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović.

Za sporazum koji su potpisali Vlada Srbije i Evropska komisija, Fabrici je rekao da taj projekat daje 175 miliona evra bespovratne pomoći ukupno iz EU, a da uz privatne i podsticaje države, cifra može dostići 400 miliona evra.

Prema njegovim rečima, potpisivanje sporazuma je rezultat saradnje srpskih vlasti, pre svega ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, Delegacije EU i ljudi u Briselu. "Projekat ima za cilj pomoć poljoprivrednicima i proizvođačima hrane da se pripreme za konkurenciju kad Srbija uđe u EU", izjavio je Fabrici.

On je izrazio nadu da će zahtevi za grantove uskoro biti obrađeni i naveo da srpska poljoprivreda ima ogroman potencijal. "Poljoprivreda čini 10 odsto BDP-a Srbije, 20 odsto zaposlenih radi u poljoprivredi, 50 odsto poljoprirednih proizvoda namenjenih izvozu ide u EU a taj izvoz je prethodnih godina udvostručen na 1,5 milijardi dolara", izjavio je šef delegacije EU.

Prema njegovim rečima, IPARD je "test za srpsku poljoprivredu i da li je ona u stanju da koristi sve što nudi Zajednička poljoprivredna politika EU".

Ministarka Jadranka Joksimović je rekla da je najvažniji uslov za proces akreditacije za bespovratna sredstva bio da se Uprava za agrarna plaćanja iz Šapca preseli u Beograd.

Prema njenim rečima, ovo je prvi put da srpski poljoprivrednici mogu da koriste bespovratna sredstva iz EU.

Kako je navela, važno je da su srpski poljoprivrednici počeli proces podizanja vidljivosti i upoznavanja sa mogućnostima koje im se nude. "Pre svega počinjemo postepeno usklađivanje naše poljoprivredne politike i ruralnog razvoja sa evropskom politikom", navela je ministarka.

Ona je dodala da to značii ravnomeran razvoj, pre svega u ruralnim oblastima, što je važno da bi ljudi, a pre svega žene i mladi, ostali na selu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!