Agro svet

Poljoprivrednicima 20 odsto, trgovcima 50 odsto zarade od hrane

Evropski poljoprivrednici tvrde da u proseku dobijaju 21 odsto od ukupne vrednosti poljoprivrednog proizvoda, 28 procenata odlazi prerađivačima, a čak 51 odsto ostaje trgovcima.

Zbog toga su Višegradska četvorka i najmlađe članice Evropske unije upozorile da će, u slučaju da novi predlog direktive EK o nepoštenim trgovačkim praksama ne obuhvati i velike dobavljače, ravnoteža u lancu snabdevanja hranom biti narušena. Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka, udružila je snage s Bugarskom, Rumunijom, Hrvatskom i Slovenijom i usprotivila se ovom predlogu EK, navodeći da ona „osigurava samo delimičnu zaštitu poljoprivrednika, kao i malih i srednjih preduzeća od kupaca, koji su uglavnom velike kompanije, prenosi „Jutarnji list”.

Oni su saopštili da bi prioritet evropske direktive trebalo da bude zaštita svih poljoprivrednih proizvođača. Evropska komisija je u aprilu ove godine predstavila predlog zakonske regulative o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu snabdevanja hranom zbog žalbi poljoprivrednika da dobijaju samo „mrvice” dok najveća zarada u lancu snabdevanja ostaje trgovcima. Komisija je ovim predlogom nameravala da otkloni ovu neravnotežu koja trenutno ide u korist velikih kompanija, a na štetu njihovih partnera slabije pregovaračke moći. Međutim, problem je nastao kada je postalo jasno da direktiva, koju je predložila EK komisija, ne obuhvata multinacionalne kompanije, što sektor smatra diskriminišućim.

Dalje narušavanje ravnoteže u korist bogatih multinacionalnih kompanija dovelo bi do povećanja cena na štetu kupaca, bez ikakvog dokaza da bi deo dodatne zarade velikih industrijskih kompanija stigao do poljoprivrednika – izjavio je Kristijan Versčuren, direktor Udruženja „Evrokomerc”

Evropska komisija, s druge strane, smatra da će njihov predlog ponovno uspostaviti ravnotežu u sistemu snabdevanja hranom tako što će zaštititi i osnažiti poljoprivrednike koji su do sada bili najslabija karika u ovom lancu.

Predlog EK podržale su Nemačka, Holandija, Danska, Velika Britanija, Irska, Finska, Švedska i Kipar, dok su Belgija, Luksemburg i Malta zauzele neutralan stav. Kako pišu mediji u regionu, evropski trgovci su negativno reagovali na pritiske da direktiva obuhvati i velike dobavljače. Evropski trgovci na malo izjavili su da su zabrinuti da bi ovakvo rešenje donelo neželjene posledice, jer je predlog komisije usmeren na pružanje podrške poljoprivrednicima i malim proizvođačima.

Evropski poljoprivrednici se, kako se i očekivalo, ne slažu s trgovcima.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!