Društvo

Politico: Izveštaj Pentagona potvrđuje - NATO ne bi izdržao napad Rusije

U slučaju da izbije oružani sukob između Rusije i Amerike, interventne snage SAD-a u EVropi ne bi izdržale napad ruske vojske, jer su neadekvatno organizovane i opremljene zastarelom tehnologijom, piše "Politico", analizirajući izveštaj Pentagona.

Pre svega to se odnosi na 173. vazdušno-desantnu brigadu, koja je stacionirana u italijanskom gradu Vicenzi, a prema NATO-ovom planu, u tom slučaju bi trebala da primi prvi udarac neprijatelja.

"Ta brigada, koja se smatra bastionom NATO-a, poslednjih 15 godina je neprestano premeštana, pa je sada nedovoljno operativna za drugačija delovanja. Pod pritiskom ruske vojske pukla bi vrlo brzo, što bi dovelo do katastrofe", napominje "Politico".

Elitna brigada je provela mnogo vremena u Iraku i Afganistanu, borila se s protivnikom koji nije raspolagao modernim naoružanjem i nije mogao delovati iz vazduha. Osnovni nedostaci njene vojne spremnosti su neadekvatno protivvazdušno naoružanje, zastarela tehnika za radio-elektronsku borbu, kao i nedostatak maskirne mreže za potrebe transporta i preterano oslanjanje na satelitske komunikacije i GPS navigacione sisteme.

Američke "Humveeje", koji su, prema mišljenju stručnjaka, laka meta za rusku vojsku opremljenu modernom tehnologijom, trebalo bi zameniti novim vozilima, a to se neće skoro dogoditi, ocenjuje list. U izveštaju Pentagona se predlaže stavljanje naglaska na razvoj lakih tenkova za izviđanje, koji bi morali biti opremljeni zaštitom od ruskih protivoklopnih raketa.

Međutim, čak i da se već postojeći prototip brzo razvije, do toga da oni stignu do 173. brigade proći će nekoliko godina, a u međuvremenu će se odbrana morati osloniti na teške oklopne jedinice. Jedan od velikih izazova u planiranju obrane su i ruski ometači i druga elektronska oprema.

 

Izvor: AlJazeera

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!