Društvo

Pojednostavljena procedura upisa u prvi razred osnovne škole

Upis dece u prvi razred osnovne škole će od ove školske godine, tj. za decu koja u školu kreću od 1. septembra ove godine, biti značajno olakšan, s obzirom da će škole same početi da pribavljaju izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prebivalištu, što je do sada bila obaveza roditelja novoupisivanih prvaka.

Dokumenta će se pribavljati zahvaljujući primeni novog softvera, koji je nastao kao rezultat timskog rade Vlade Srbije, odnosno zajedničkog projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Kancelarije za informacione tehnologije i e-Upravu.

Roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta, i dalje će imati mogućnost da pomenute dokumente dostavi u papirnoj formi, ukoliko to želi. Ono što će ostati kao obaveza je dostavljanje lekarskog uverenja i potvrde o pohađanju pripremnog predškolskog programa.

Softver će omogućiti da izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prijavi prebivališta budu pribavljani elektronskim putem. U praksi će to izgledati tako što povezivanjem e-Dnevnika sa matičnim knjigama i prebivalištem škole same pribavljaju podatke sadržane u tim dokumentima.

Planirano je da softver bude pušten u rad početkom marta ove godine, kao i da se po uzoru na ovaj sistem do juna ove godine ista olakšica uvede i za upis učenika u srednje škole.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!