Žensko preduzetništvo

Podrška razvoju starih zanata u Sremskoj Mitrovici i Šidu

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić poručila je prilikom posete Sremskoj Mitrovici i Šidu, da resorno ministarstvo sprovodi aktivnosti sa ciljem održanja i razvoja starih zanata, ali i širenja mreže plasmana i promovisanja proizvoda ove delatnosti kao izuzetnih turističkih proizvoda.

Ministarka se susrela sa gradonačelnicom Sremske Mitrovice, Svetlanom Milovanović, a ovom prilikom obišla je Carsku palatu Sirmijuma, kao i izložbenu postavku “Zlatno runo Sirmijuma“ u holu Gradske uprave.

 „Negovanje starih zanata doprinosi održanju svih onih duhovnih vrednosti koje našu kulturu i nasleđe čine prepoznatljivim u svetu i na koje treba da se ponosimo. U ovoj delatnosti treba da vidimo i priliku za ekonomsku dobit, pogotovo u manjim sredinama koje su nedovoljno razvijene, ali koje još uvek čuvaju naše tradicionalne veštine“, poručila je Matić.

Ona je navela da je za razvojne projekte u opštini Sremska Mitrovica u prethodnih pet godina ministarstvo opredelilo 50 miliona dinara, ističući da očekuje lokalne inicijative koje će doprineti ne samo razvoju starih zanata i osnaživanju žena, već i u ukupnom podizanju ove opštine kao atraktivne turističke destinacije.

Ministarka Matić se u Šidu sastala sa predsednikom opštine Zoranom Semenovićem, nakon čega je bio organizovan obilazak Galerije Save Šumanovića i Galerije Ilije Bašičevića – Bosilja.

Ministarka je tom prilikom istakla veliki potencijal ove opštine za razvoj kulturnog turizma, kako u odnosu na domaće turiste, tako i u smislu promocije prema evropskoj javnosti.

Cilj posete Sremskoj Mitrovici i Šidu, u kojoj su pored zvaničnika Ministarstva, trgovine, turizma i telekomunikacija, učestvovali i izvršna direktora NALED-a Violeta Jovanović, supruga ambasadora Sjedinjenih Američkih država, En Godfri i supruga ambasadora Kanade, Valeri Norman, bio je promocija podrške ženskom preduzetništvu u segmentu zanatstva i kulturnog turizma kroz podsticanje delovanja Etno mreže i zanatskih udruženja u saradnji s gradovima, NALED-om i međunarodnom zajednicom.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!