Društvo

Podrška kvalitetu predškolskog vaspitanja i obrazovanja

Na konferenciji „Podrška unapređivanju kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Republici Srbiji“ ministar prosvete Branko Ružić izjavio da je predškolsko obrazovanje jedna od tema koje su u najužem fokusu Ministarstva prosvete i Vlade Republike Srbije.

„U cilju podrške tom sistemu Ministarstvo prosvete, u saradnji sa Svetskom bankom, realizuje projekat Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, koji je najveći i najkompleksniji projekat na nacionalnom nivou posvećen ovoj oblasti“, istakao je ministar Ružić.

Cilj tog projekta je, kako je rekao, da se kroz izgradnju, proširenje i adaptaciju postojećih predškolskih ustanova obezbedi veći broj mesta za naše najmlađe.

Ružić je napomenuo da je će se kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja unaprediti i kroz obezbeđivanje stručne podrške predškolskim ustanovama u primeni nove programske koncepcije „Godine uzleta“.

Konferencija, tokom koje su održana dva panela, bila je posvećena predstavljanju reformskih procesa u sistemu predškolskog vaspitanja i obrazovanja, razmeni praktičnih iskustava i znanja, kao i prezentovanju ostvarenih rezultata u okviru projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, koje Ministarstvo prosvete sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom, a sve u cilju daljeg unapređenja predškolskog sistema vaspitanja i obrazovanja u Srbiji.

Nikola Pontara, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji izjavio je: „Jasni su pokazatelji ključne uloge ranog razvoja u razvoju ljudskog kapitala. Pohađanje vaspitno-obrazovnih ustanova od najranijeg uzrasta donosi decu dugoročne prednosti i pozitivno utiče na njihovu sposobnost učenja, na zdravlje i ponašanje. To takođe povećava šanse za većom zaradom u budućnosti. Pristup kvalitetnom predškolskom vaspitanju i obrazovanju takođe je moćno oruđe u borbi protiv smanjenja sposobnosti učenja i nejednakosti u učenju. Da bi se te prednosti osigurale, potrebna je odlučna posvećenost ranom razvoju: zato mi je izuzetno drago što vidim da su rani razvoj i izgradnja ljudskog kapitala visoko na listi prioriteta Vlade Srbije.”

Tokom prvog panela pod nazivom „Podrška Ministarstva prosvete unapređivanju kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja“  prisutnima se obratila Biljana Kojović, koordinatorka komponente 2 Projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ koji je u svojoj osnovi posvećen unapređivanju kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i sama Konferencija. Biljana Kojović je zajedno sa ostalim sagovornicima ovog panela – prof. dr Živkom Krnjajom sa Institut za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Vesnom Kartal ispred UNICEF-a i Jasminom Đelić, načelnicom Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava - govorila o reformskim procesima u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, predstavila je nove Osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja koji je Ministarstvu prosvete omogućio da pruži kvalitetnu, kontinuiranu i po prvi put sistemsku podršku PU u građenju kvalitetne prakse.

Tokom drugog panela pod nazivom „Iz prakse praksi“ prisutni su imali priliku da saznaju nešto više o praktičnim aspektima implementacije Programa kroz razmenu iskustava i znanja stručnih saradnika, konsultanata i direktora PU.

Projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ vredan 47 miliona evra, najveći je i najkompleksniji projekat Ministartsva prosvete posvećen predškolskom vaspitanju i obrazovanju i sprovodi se uz podršku Svetske banke. Opšti cilj projekta je unapređivanje dostupnosti, kvaliteta i pravednosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, naročito za decu iz osetljivih društvenih grupa, a posebna pažnja se posvećuje  unapređenju POV kroz uvođenje Novih osnova programa, unapređivanju znanja i veština stručnih kadrova, ali i proširenju kapaciteta i kvalitetnom opremanju objekata.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!