Društvo

Podrška unapređenju položaja osoba sa invaliditetom

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i država Srbija kontinuirano posvećeno podršci i unapređenju položaja osoba sa invaliditetom, istakla je državna sekretarka Stana Božović na konferenciji koju je Gradska organizacija slepih Beograda organizovala povodom Međunarodnog dana slepih, poznatijeg kao Dan belog štapa.

Božović je istakla da se, kada je u pitanju podrška osobama sa invaliditetom, u skladu sa kampanjom „Srbija bez barijera“ posebno radi na otklanjanju svih barijera, ravnopravnom položaju tih osoba, senzibilizaciji društva, kao i na motivaciji osoba sa invaliditetom da se, u skladu sa svojim mogućnostima, uključe u društvenu zajednicu i da budu deo društva.

Država, kako je naglasila, izdvaja veliki deo sredstava iz Budžeta Republike Srbije, za podršku osobama sa invaliditetom, a u ovoj godini je primat njihovo zapošljavanje, za šta je izdvojeno 550 miliona dinara.

„U skladu sa Strategijom zapošljavanja za period 2021-2026. godine, nama su osobe sa invaliditetom u prioritetu i na tome svakodnevno radimo“, naglasila je Božović i podsetila da Ministarstvo ima i stalno otvoren programski konkurs, na kojem je za podršku organizacijama i udruženjima osoba sa invaliditetom u ovoj godini izdvojeno 468 miliona dinara.

U cilju unapređenja položaja slepih i slabovidih lica, Ministarstvo je u tekućoj godini za redovno finansiranje saveza slepih Srbije i Vojvodine izdvojilo više od 28 miliona dinara.

Božović je ukazala da je za Biblioteku „Dr Milan Budimir“ za slepa i slabovida lica – najveću biblioteku za slepe osobe na Balkanu, Ministarstvo u prethodnom periodu obezbedilo više od 12 miliona dinara, za adaptaciju, opremanje i digitalizaciju sadržaja.

Svetski dan vida se obeležava svake godine drugog četvrtka u oktobru, a ove godine je moto „Voli svoje oči”. Milijarda ljudi širom sveta ima oštećenje vida koje može imati velike i dugotrajne posledice na sve aspekte života, uključujući svakodnevne aktivnosti, interakciju sa zajednicom, školskim i radnim mogućnostima i mogućnost pristupa javnim uslugama.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!