Društvo

Podeljena sreća dva puta je veća – naredne sedmice Srbija u znaku Dečije nedelje

Tradicionalna manifestacija ”Dečija nedelja” biće obeležena u čitavoj Republici Srbiji naredne nedelje, od 5. do 11. oktobra 2020. godine, pod sloganom ”podeljena sreća dva puta je veća”. Organizacioni pokrovitelj Dečije nedelje je humanitarna organizacija Dečije srce, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U ponedeljak je planirano svečano otvaranje Dečije nedelje u Palati Srbija, a svaki naredni dan posvećen je jednoj temi u skladu sa kojom će biti organizovane i određene aktivnosti za decu. Utorak je posvećen deci i sportu, sreda je dan za upoznavanje dece sa zaštitom životne sredine, četvrtak je rezervisan za obrazovanje dok je petak dan kada će se naši najmlađi sugrađani upoznati sa značajem inkluzije, solidarnosti i tolerancije. U subotu će biti objavljeni i nagrađeni pobednici literarnog konkursa na posebnom prijemu, dok je u nedelju zakazana svečana ceremonija zatvaranja dečije nedelje u Skupštini grada u Beogradu.

Vlada Republike Srbije proglasila je 2020. godinu Godinom solidarnosti i saradnje, želeći da naglasi značaj tih vrednosti za stabilnost i napredak društva, posebno u vreme pandemije virusa COVID – 19. Dečija nedelja će ove godine takođe biti organizovana na drugačiji način nego inače, vodeći računa o zdravlju i bezbednosti na prvom mestu dece, a potom i svih ostalih učesnika manifestacije. U skladu sa time se organizuje ovogodišnja Solidarnost, saradnja i inkluzija su u fokusu aktivnosti koje će se sprovoditi naredne nedelje. Dečija nedelja slavi pravo dece da uživaju u detinjstvu i mladosti i to je takođe prilika a deca pokažu svoje talente, veštine i sposobnosti.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević ističe da su dečija prava u fokusu rada ministarstva i Vlade Srbije i da su ovakve manifestacije značajne kako za decu, tako i za celokupnu populaciju. ”Ponosan sam što smo i u vreme pandemije našli način da ovu manifestaciju potpuno bezbedno organizujemo i ostanemo potpuno posvećeni promociji prava dece i borbe za njihovo srećnije odrastanje. Ova manifestacija traje 7 dana, ali je cilj da svi mi 365 dana u godini budemo svesni važnosti ove teme i da damo svoj doprinos boljem, zdravijem i srećnijem odrastanju sve dece u Srbiji” kaže Đorđević.

Osnovni dokument za planiranje i sprovođenje aktivnosti tokom Dečije nedelje je Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima deteta, usvojena 1989. godine, a programski ciljevi projekta se iz godine u godinu prilagođavaju potrebama i problemima dece. Dečija nedelja predstavlja uspešan model saradnje države, raznih civilnih i profesionalnih organizacija, koji povezuje sve važne aktere u oblasti zaštite dečjih prava.

 

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!