Razvoj

Podaci s Appleovog pametnog sata ključni dokaz u istrazi ubistva

Pametni satovi mogu da prikupljaju gomilu podataka o nama tokom raznih treninga, a u Australiji je Appleov sat postao i ključni dokaz u suđenju za ubistvo.

U septembru 2016, 57-godišnja Mirna Nilson pronađena je mrtva u kući u Adelejdu, nakon što je njena snaja, 26-godišnja Karolin Delarouz Nilson, istrčala iz kuće u šoku, i s povezom preko usta. 

Devojka je policiji ispričala priču da je nekoliko muškaraca provalilo u kuću i da su napali prvo njenu svekrvu, a zatim i nju, prenosi Mashable. Međutim, tužioci su nakon analize Apple Watcha, koji je nosila žrtva, imali čvrste osnove da optuže Karolin za nameštanje provale i prikrivanje učestvovanja u ubistvu. 

"Podaci sa Apple Watcha osnovni su deo dokaza koji pokazuju da je opis slučaja, kakav je dala Nilsonova, lažan", rekao je tužilac, i dodao da sat ima senzore koji mogu da prate pokrete i ritam pokreta, i beleži dnevnu aktivnost i puls. 

Tužioci su tako rekli da podaci sa sata jasno ukazuju na to da je Mirna Nilson napadnuta kad je ušla u kuću oko 18.30 sati.  Podaci su otkrili aktivnost i puls koji su u skladu sa telom koje pada u šok i gubi svest. 

Žrtva je napadnuta u 18.38 sati, a sedam minuta kasnije je umrla. "Ako sud prihvati ove dokaze, oni će pobiti priču optužene u sukobu između žrtve i navodnih napadača koji je trajao 20 minuta", rekao je tužilac, i naglasio da postoji tri sata razlike između vremena smrti i vremena kad je optužena istrčala iz kuće. 

Jedna komšinica je takođe izjavila da nije videla terenac ispred kuće kojim su stigli navodni napadači.  DNK dokazi takođe pobijaju tvrdnje navodne žrtve, a suđenje se nastavlja u junu, piše ABC.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!