Finansijske usluge

Počinju zvanični razgovori sa Misijom MMF-a, plate i penzije nisu tema

Misija Međunarodnog monetarnog fonda iz Vašingtona, predvođena Džejmsom Rufom, počinje zvanične razgovore u Beogradu, povodom sedme revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana.

Misija MMF-a je doputovala u Beograd 22. juna, a do sada su obavljeni tehnički razgovori. Rast plata i penzija neće biti tema ove kontrole, ali hoće dokle se stiglo sa reformom javnih preduzeća.

Uoči plenarnog sastanka srpske delegacije Narodne banke Srbije i Misije MMF-a, predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić rekao je da će prva stvar na dnevnom redu biti zaključni deo programa i naveo da je tokom protekle dve i po godine u Srbiji realizovan jedan od uspešnijih programa Fonda.

Savić je potvrdio da se sa MMF-om neće razgovarati o povećanju plata i penzija, jer se kako je pojasnio budžet za iduću godinu pravi na jesen.  “Kada se bude razgovaralo o budžetu, onda će se razgovarati eventualno i o tome", naveo je Savić.

Sebastijan Sosa, stalni predstavnik MMF-a u u Srbiji rekao je da Misija ima dva osnovna zadatka: "Prvo, da sprovede pregled srpske ekonomije u skladu sa članom IV Ugovora o osnivanju MMF-a. Ovaj pregled je centralni element mandata MMF-a u vezi sa svim njegovim zemljama članicama i sveobuhvatno i dugoročnije posmatra makroekonomska kretanja i perspektivu, kao i ekonomske politike organa vlasti" naveo je on.

Drugi zadatak Misije, kako je rekao, biće da izvrši 7. reviziju programa, koji Srbija sprovodi uz podršku MMF-a.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!