Razvoj

Počeo Svetski ekonomski forum u Davosu

Pedeseti rođendan Foruma u Davosu proslaviće samo oni koji plate skupu ulaznicu od najmanje 27.000 evra. Svetska ekonomska i politička elita i ovog puta će razmatrati posledice klimatskih promena, gubitka biodiverziteta, ekonomskog nacionalizma i trgovinskih ratova.

Dok se bogatstvo elite progresivno uvećava, svet tone sve dublje u nejednakost. Najnoviji podaci pokazuju da 2.000 najbogatijih poseduje više nego četiri milijarde šeststo miliona ljudi!

Neplaćeni rad žena i devojčica globalnoj ekonomiji svake godine donosi oko 11 biliona dolara - što je tri puta više od doprinosa tehnološke industrije.

Šef "Oksfama" u Indiji poredi svetske milijardere sa sudbinom prosečne Indijke koja za bednu platu radi 17 sati dnevno, pešači po nekoliko kilometara radi čiste vode, brine o deci, kuva...

"S jedne strane, vidite milijardere koji stižu u Davos privatnim avionima, vidite taj stil života superbogatih. S druge strane, Indijka Buhu Devi ne predstavlja samo jednu ženu: to je priča mnogih žena u Indiji i širom sveta. To mora da se promeni, da se okonča taj bum milijardera. U bar 30 zemalja ljudi protestuju na ulicama jer neće da prihvate nejednakost", kaže Amitab Behar, šef "Oksfama" za Indiju, prenosi RTS.

Jedna od najvažnijih sesija tokom jubilarnog foruma biće "Sprečavanje klimatske apokalipse". Organizatori će od najvećih svetskih kompanija zatražiti da se obavežu na postizanje neto-nulte emisije ugljenika do 2050. godine ili ranije.

Kada bi svi bogataši plaćali porez umesto što ga mnogi izbegavaju, taj novac upotrebio bi se za čistu vodu, zdravstvenu zaštitu i bolji kvalitet obrazovanja.

I ove godine, organizovane su demonstracije. Klimatski aktivisti pešačili su tri dana od Landkvarta na istoku Švajcarske do Davosa, kako bi skrenuli pažnju svetske javnosti na posledice globalnog otopljavanja. Bio je to marš kroz planine, dug 40 kilometara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!