Društvo

Počinje proces rekonstrukcije dvoraca u Srbiji

Konstitutivna sednica međuresorne Radne grupe za analizu utvrđenog stanja, predlaganje namene i korišćenja objekata – dvoraca, dvorova, vila i letnjikovaca u državnoj svojini koji imaju staus kulturnog dobra ili dobra koji uživaju prethodnu zaštitu odražana je u Vladi Srbije.

Zadatak Radne grupe je da sagleda utvrđeno stanje objekata koji imaju status kulturnog dobra kao i onih za koje se pretpostavlja da imaju svojstva od posebnog značaja za kulturu, umetnost, i istoriju i da predloži namenu i korišćenje u cilju obezbeđivanja njihovog održivog razvoja.

Utvrđeno je da je u Srbiji  118 takvih objekata koji imaju status spomenika kulture ili se nalazi u statusu pod prethodnom zaštitom, a od ukupnog broja njih 82 su u državnoj svojini.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je predsednica Radne grupe, ukazala je da se značajan broj ovih objekata nalazi u lošem stanju i da je važno da ovo telo sagleda kulturne, ekonomske i turističke potencijale koji imaju i buduću namenu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!