Propisi

Početnici će najmanje godinu dana biti oslobođeni poreza

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović podržao je predlog Nacionalne aijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) da početnici u poslovanju najmanje godinu dana budu oslobođeni plaćanja poreskih obaveza, saopštio je NALED.

Vujović je, kako se navodi, na sednici Stručne grupe Vlade Srbije za suzbijanje sive ekonomije rekao da je potrebno što pre formirati radnu grupu za pripremu regulative kako bi se ta mera primenila u 2018. godini.

"Veoma je važno da povećamo šanse da se više mladih ohrabri i odluči da pokrene biznis", rekao je Vujović na skupu na kojem je resornim institucijama predstavljena NALED-ova Analiza poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju.

Dodao je da poresko oslobođenje ne bi predstavljalo veliki trošak za budžet, a poslalo bi snažnu podršku početnicima u poslovanju i otvorilo vrata za rad u legalnim tokovima. Ministar je rekao da je posebno važno da meru prate i propisi, koji će neutralisati mogućnost da početnike u poslovanju posle poreskog oslobođenja dočeka povećanje nameta na lokalu.

Predsedavajući NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju Goran Pitić rekao je, kako se navodi, da je uvođenje podsticaja jedna od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. Olakšavanje poslovanja u digitalnom svetu dodatno bi, prema njegovim rečima, podstaklo preduzetništvo, otvorilo nove izvore finansiranja i omogućilo Srbiji da preskoči nekoliko koraka u razvoju.

Analiza procenjuje da bi podsticaj u prvoj godini koristilo najmanje 8.000 lica, potencijalni troškovi ne bi bili veći od 1,9 milijardi dinara što je osam puta manje nego što država usmerava za podsticaje.

Istraživanje na primerima frizerskog salona i IT firme pokazalo je da je za osnivanje preduzetničke radnje potrebno jednokratno izdvojiti od 4.610 do čak 31.610 dinara, a za pokretanje društva s ograničenom odgovornošću između 10.370 i 57.370 dinara.

Preduzetniku, kako se navodi, sledi mesečno plaćanje poreskih obaveza koje godišnje iznosi od 145.000 do gotovo 400.000 dinara dok je za društvo sa ograničenom odgovornošću oko 180.000 dinara.

 

Izvor: Beta

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!