Saobraćaj i transport

Počeli radovi na mađarskoj deonici brze pruge od Budimpešte do Beograda

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović boravi u bilateralnoj poseti Mađarskoj gde se sastao sa mađarskim ministrom za inovacije i tehnologiju Laslom Palkovičem.

Ministri Momirović i Palkovič su polaganjem kamena temeljca svečano otvorili radove na železničkoj trasi Beograd-Budimpešta, na deonici pruge Šorokšar – Kelebija.

,,Izuzetno mi je zadovoljstvo što imam priliku da budem na ovom mestu, 137 godina od kada je prvi voz iz Srbije, iz Beograda, krenuo upravo prema Budimpešti“, kazao je Momirović.

Momirović je istakao da ovakav prijateljski odnos pre svega garantuje ekonomski, trgovinski i saobraćajni prosperitet naše dve zemlje, što je i rezultiralo izgadnjom najmodernije železničke infrastrukture između Budimpešte i Beograda.

,,Ovaj Projekat je od izuzetnog strateškog značaja za obe zemlje s obzirom na to da predstavlja deo jedinstvene evropske železničke mreže i predstavlja deo Koridora X i železničku vezu ne samo Republike Srbije i Republike Mađarske, već ovom izgradnjom spajamo Centralnu Evropu sa Južnom Evropom'' rekao je Momirović. On je dodao da se puštanje u saobraćaj prvog dela pruge od Beograda do Novog Sada očekuje početkom sledeće godine, kao i da će Srbija u narednim mesecima dodatno intezivirati radove između Novog Sada i Subotice.

Ukupna dužina trase brze pruge od stanice Beograd Centar do državne granice sa Mađarskom je 183,1 kilometar, a projekat se realizuje na tri poddeonice: Beograd Centar - Stara Pazova,  Stara Pazova - Novi Sad  i Novi Sad - Subotica - državna granica sa Mađarskom.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!