Finansijske usluge

Počela isplata minimalaca

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je počela isplata minimalne zarade prijavljenim preduzećima i da ta pomoć, u okviru ekonomskih mera Vlade Republike Srbije, treba da bude završena danas, najkasnije do sutra.

„Već u šest ujutro Trezor je krenuo da uplaćuje minimalnu zaradu za milion i 51 hiljadu zaposlenih na teritoriji Srbije. U istoriji se nije desilo da je država Srbija pomogla na ovaj način privrednicima. Ta pomoć sa tri minimalne zarade po zaposlenom u privatnom sektoru, od oko 750 evra, je izdvajanje države od 32 milijarde dinara“, rekao je Mali.

Ministar je naglasio da se za ovu meru prijavilo 232.000 preduzeća, a istovremeno su tražili i odlaganje poreza i doprinosa za šta je izdvojeno 29,5 milijardi dinara, kao i odlaganje poreza na dobit za šta država izdvaja 3,3 milijarde dinara.

On je ponovio da je osnovna svrha ekonomskih mera da preduzeća nastave da rade, da ne otpuštaju radnike.

„U Srbiji je za novčanu naknacu Nacionalnoj službi za zapošljavanje prijavljeno oko 7.000 ljudi, toliko ih je u ovoj krizi ostalo bez posla. I to pokazuje koliko su ove mere koje sprovodimo pogodile u centar, da nema većeg otpuštanja, da naše kompanije prežive krizu. Recimo u SAD sada ima 26 miliona ljudi bez posla, u Velikoj Britaniji nezaposlenih zbog posledica krize je oko milion“, rekao je Mali.

Mali je ponovio da 15. maja kreće prijava za 100 evra pomoći svim punoletnim građanima Srbije, a već u ponedeljak 11. maja i kampanja kako bi bili bolje upoznati sa načinom prijave.

On je napomenuo da će podaci koji će se ostavljati prilikom prijave za 100 evra biti zaštićeni, i da građani ne treba da budu zabrinuti zbog toga, jer je reč o privremenom registru, koji će nakon uplate biti izbrisan.

„Ranije je stalno bilo govora o tome da država samo uzima a nikada ne daje. Sada se situacija promenila. Tih stotinu evra pomoći svim punoletnim građanima Srbije je velika podrška države u uslovima krize, to je doza optimizma koju dajemo narodu. Stotinu evra nije malo, a takav sistem pomoći ima i SAD, Japan, razvijene zemlje. Želimo da pomognemo svakom građaninu, a po meni je reč o potpuno ekonomskoj meri, jer oni će taj novac potrošiti, tako podstičemo rast ekonomije. Neko će proizvoditi tu robu koja će biti kupljena“, naveo je on.

Ministar je ponovio i da je povećanje od 10 odsto svim zdravstvenim radnicima trajno.

„Tokom zasedanja vanrednog stanja nije bilo zasedanja skupštine, a plate i koeficijenti u javnoj upravi definisani su Zakonom o budžetskom sistemu.  U krizi plate smo definisali uredbom, a sada ćemo to sprovesti i kroz zakon. Radi se o trajnom povećanju, što je naš izraz podrške za zdravstvene radnike, naše heroje, jer naša je želja da im na ovaj način kažemo hvala za sve“, naveo je Mali.

On je napomenuo da se naša ekonomija polako otvara, u uslovima kada u mnogim državama nije takva situacija.

 „Kada pogledate cifre, izveštaj Evropske komisije, MMF-a, Srbija ima najmanji pad, odnosno najveći rast. Mnogo razvijenije ekonomije padaju više nego srpska. Mi smo u našem rebalansu kazali da nećemo pasti više od minus 1,8 odsto. Otvaranje privrede će biti velika borba, ali uz našu podršku, simbolom sigurnosti što smo pokazali i tokom krize, treba s puno optimizma da radimo još brže i bolje. Da budemo još bolji i bez minusa“, zaključio je Mali.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!