Razvoj

Plate u Srbiji stagniraju već deset godina

Realan rast zarada od 2009. do 2017. godine bio je manji od jedan odsto, pokazuju podaci „Kvartalnog monitora”.

Prosečna plata u Srbiji iznosi 422 evra i među najnižima je u regionu. Ovaj podatak nedavno je objavio „Demostat”, a njihovo istraživanje pokazuje da niže zarade od Srbije, u susedstvu, imaju jedino Makedonci i Albanci, čiji dohoci su nešto malo veći od 370 evra. I autori „Kvartalnog monitora”, publikacija koju izdaje Ekonomski fakultet, nedavno su se bavili ovom problematikom i dobili isti rezultat.

U 2017. godini prosečna zarada u Srbiji iznosila je 404 evra, a manje od nas zarađivali su samo Albanci i Makedonci.

Ono što mnogo zabrinjava je što autori ovog ekonomskog biltena navode da „u kriznom i postkriznom periodu, od 2009. do 2017. godine, realne prosečne neto zarade stagniraju”. Analitičari navode i konkretne podatke prema kojima su tokom protekle decenije realne plate porasle nešto manje od jedan odsto. To znači da su zarade, kad se odbije uticaj inflacije, godišnje rasle zanemarljivih 0,07 odsto, piše “Politika”.

Odgovor na pitanje zašto nije bilo poboljšanja kada je o životnom standardu reč vrlo je jednostavan. Zato što tokom protekle decenije nije bilo ni privrednog rasta. Odnosno, Srbija je tek u 2017. godinu ušla sa većim nivoom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od onog koji je imala 2008. godine, odnosno pre krize.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!