Saobraćaj i transport

Planirano je da na Dunavu i Savi bude devet marina

Agencija za upravljanje lukama objavila je mapu luka i pristaništa-putnička, za posebne namene i za sopstvene potrebe.

Luke postoje u Senti, Apatinu, Bogojevu, Bačkoj Palanci, Beočinu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Šapcu i Prahovu. Luke se nalaze i u  Novom Sadu, Beogradu  i Smederevu, a tu su i međunarodna putnička pristaništa.

Na karti pristaništa Kovin je označen kao  pristanište  za posebne namene, Barič i Kostolac kao pristaništa za sopstvene potrebe, a Veliko Gradište (RAM)  Donji Milanovac, Kanjiža i Zemun kao  međunarodna putnička pristaništa.

U Sremskim Karlovcima je pristanište za posebne namene  i lučko područje  međunarodnog putničkog pristaništa.

Golubac je međunarodno putničko  pristanište, pristanište za sopstvene potrebe  i marina. U Kladovu je i marina i međunarodno putničko pristanište

Plan Agencije za upravljanje lukama je da u drugoj polovini godine pusti u rad međunarodno putničko pristanište u Zemunu i Kostolcu kako bi bili spremni za doček prvih kruzera. Do 2023. godine plan je infrastrukturno opremanje preostalih  pristaništa na Dunavu i Savi, prenosi Dnevnik.

Za sada postoje dve marine u Kladovu i Golubcu, koje je, na inicijativu Agencije, proglasila Vlada Srbije. U Agenciji za upravljanje lukama očekuju da do kraja godine bude  završena  mreža marina na Dunavu i Savi. Studija razvoja mikrolokacijja mreža marina na ove dve reke treba da odredi devet mikrolokacija, pet na Dunavu, jednu na Savi i tri u Gradu Beogradu.

Agencija za upravljanje lukama potpisala je ugovor  o obavljanju lučke delatnosait sa Arheološkim parkom “Viminacijum” čime ovaj park postaje operater na Međunarodnom putničkom pristaništu u Kostolcu ,koje treba da bude pušteno u rad do kraja godine. Ugovor je potpisan na deset godina i predviđa ulaganja operatera u održavanje lučke  infrasturkture i pristupnog plovnog puta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!