Svet građevinarstva-nekretnina

Plac u Sremskoj Mitrovici košta 10.000 evra, a u Novom Sadu i do 400.000 evra

Vlasnici i naslednici koji su došli u vlasništvo placa na periferiji gradova i većih mesta prolaze raznoliko: tamo gde su blizu industrijskih zona ili puteva novih koridora, cene obično rastu, tamo gde toga nema, nude se gotovo budzašto.

Za koliko novca će određeni plac moći da se proda velikim delom zavisi od urbanističkih planova i regulacija.

Jedan od veoma skupih je plac na Klisi u Novom Sadu od 8.800 kvadratnih metara, koji se nudi po 408.890 evra. Glavna prednost je što je uz deonicu budućeg auto-puta koji će spojiti Beograd i Budimpeštu. Vlasnici koji ga prodaju nude ga kao odlično mesto za fabriku ili sličan biznis. To što je blizu auto-puta, koji će se tek tu naći, samo je prednost za budući lakši transport robe, piše Dnevnik.

Koliko će plac blizu puta vredeti zavisi od toga šta se po urbanističkim planovima tu graditi. Kada gradnja puta počne, uz potrebnu dokumentaciju u planovima urbanista nalaze i se podaci o tome gde će biti benzinske stanice ili moteli i restorani za osveženje. Kome se posreći da je vlasnik parcele gde je predviđena takva gradnja, može dizati cene nebu pod oblake. Ostalima ostaje da zemljište prodaju po nižoj ceni ili da se nadaju da je tu predviđena gradnja industrijske zone te da će i cene njihovih kvadrata da polete.

U Zrenjaninu građevinski plac na periferiji, od tridesetak ari prodaje se za 20.000 evra, a u Sremskoj Mitrovici cena placa u industrijskoj zoni kreće se oko 10.000 evra.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!