Razvoj

PKS - plakete i povelje najuspešnijima u privredi Srbije

Rast BDP-a od 4,8 odsto u trećem kvartalu ukazuje da će verovatno biti premašena projektovana stopa privrednog rasta za ovu godinu. To znači i da možemo očekivati da će se ostvariti projekcije MMF-a i Svetske banke da će rast BDP-a Srbije u 2020. godini iznoisiti 4 odsto, izjavio je na zajedničkoj sednici Skupštine i Upravnog odbora Privredne komore Srbije predsednik PKS-a Marko Čadež.

Govoreći o ekonomskim rezultatima za 2019. godinu, Čadež je naglasio da svi makroekonomski pokazatelji upućuju na to da je za nama dobra poslovna godina. Najveći uspeh odnosi se na rast izvoza IT usluga, ali profitabilne su bile i građevinska, hemijska i prehrambena industrija. Takođe, očekuje se dalje jačanje privredne aktivnosti, priliv novih stranih investicija, rast izvoza tako da bi kreditni rejting Srbije mogao već sledeće godine da dostigne investicioni nivo. Dobar signal za privredu Srbije, Albanije i Makedonije je i inicijativa „Mali Šengen“, koja treba da olakša poslovanje i pojednostavi procedure u robnoj razmeni između te tri države.

Kad je reč o izazovima u 2020. godini, Čadež je istakao da napeti trgovinski odnosi između SAD i Kine utiču na sve zemlje, dok bi usporavanje nemačke privrede moglo da pogodi posebno srpsku ekonomiju, jer je Nemačka naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner.  

Govoreći o aktivnostima PKS-a, Čadež je naveo da je upućeno više od 100 inicijativa prema Vladi Srbije, od čega je usvojeno 35. U narednom periodu jedna od glavnih inicijativa odnosiće se na promenu politike subvencionisanja, jer povećanje broja radnih mesta nije više u fokusu, već razvoj i nove tehnologije. Čadež, kao i ostali privrednici koji su govorili su kao poseban problem istakli nedostatk adekvatne radne snage, što sve više postaje problem za poslovanje velikih kompanija. Dugoročno rešenje ovog problema vidi se u promeni modela obrazovanja, koji bi ubuduće trebalo da obezbeđuje kvalifikovanu radnu snagu potrebnu privredi.    

Na svečanom delu sednice Skupštine Privredne komore Srbije uručene su godišnje nagrade najuspešnijim kompanijama i pojedincima koji su angažovanjem i postignutim rezultatima pružili snažan doprinos jačanju srpske privrede i njenoj prepoznatljivosti u inostranstvu.

Dodeljeno je ukupno 38 priznanja - 20 plaketa za poslovni uspeh, 16 povelja za poslovnog lidera i dve specijalne nagrade predstavnicima medija za doprinos informisanju javnosti o poslovanju privrede i PKS.

Plaketa za poslovni uspeh pripala je kompanijama: ABELA PHARM DOO - Beograd, AGRO PLUS DOO - Sombor, AUNDE SRB DOO - Kočino Selo, BIO ENERGY POINT DOO - Beograd, ĆORIĆ AGRAR DOO -  Bašaid, PERFOM DOO - Požega, FRESENIUS MEDICAL CARE SRBIJA DOO - Vršac, JKP ŠUMADIJA - Kragujevac, JOHNSON ELECTRIC DOO - Niš, KD DN COMPANY NENAD VELIČKOVIĆ - Vladičin Han, LPO DOO - Ada, MAXIMA DOO - Lučani, METALFER STEEL MILL DOO - Sremska Mitrovica, MILŠPED DOO - Beograd, MLEKARA ŠABAC AD - Šabac, MLEKOPRODUKT DOO - Zrenjanin, BOGUTOVO DOO - Arilje, RB GLOBAL DOO – Užice, Specijalna bolnica za rehabilitaciju RIBARSKA BANJA, SUNCOKRET DOO - Hajdukovo.

Dobitnici povelje za poslovnog lidera su: AIDA DELKIĆ, direktorka FIORANO DOO Sombor, ALEKSANDAR CINCAR POPOSKI, direktor JKP JAVNO OSVETLJENJE BEOGRAD, BRANKO BEŠEVIĆ, direktor UNITRAG DOO Užice, DEJAN DIMITRIJEVIĆ, direktor JKP PARKING SERVIS NIŠ, DRAGAN ĆIRIĆ, direktor D-COMPANY DOO Babušnica, DUŠAN ANTONIJEVIĆ, direktor HENKEL SRBIJA DOO Kruševac, KRüGER THOMAS MARTIN, generalni direktor FALKE SERBIA DOO Leskovac, MILOŠ COLIĆ, direktor NEW ENERGY SOLUTIONS DOO Beograd, MIROSLAV MATIĆ, predsednik Odbora direktora IZOLIR AD Zrenjanin, MIROSLAV PAVLOVIĆ, direktor EP-BELT DOO Loznica, PREDRAG STOJANOVIĆ, direktor DUVANSKE INDUSTRIJE ČOKA AD Čoka, SAŠA VITOŠEVIĆ, generalni direktor GLOBAL SEED DOO Čurug, SLAVOLJUB JEREMIĆ, direktor  EKO MINERAL DOO Smederevo, SREĆKO BOJANIĆ, direktor GFO Kraljevo DUNAV OSIGURANJE, ZOLTAN SKALA, vlasnik SKALA GARDEN DOO Subotica i ZORAN UROŠEVIĆ, generalni direktor KRUŠIK-PLASTIKA AD Osečina.

Posebne nagrade, na osnovu odluke predsednika PKS Marka Čadeža, uručene su predstavnicima medija Ivanu Jovanoviću, uredniku u Redakciji za unutrašnju politiku i privredu Radio Beograda 1 i portalu www.telegraf.rs čiji je ekonomski deo Biznis Telegraf značajna informativna podrška privrednicima u poslovanju.

Nagrade Privredne komore Srbije ustanovljene su 24. januara 1969. godine odlukom Skupštine PKS. Nagrade se na osnovu Pravilnika o nagradama dodeljuju u kategorijama - Jubilarna nagrada, Nagrada za poslovnog lidera, Nagrada za poslovni uspeh. Tokom godine mogu biti dodeljene i posebne nagrade na osnovu odluke predsednika Privredne komore Srbije. Jubilarne nagrade uručuju se u regionalnim privrednim komorama, odnosno u privrednoj komori glavnog grada.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!