Društvo

Pjongjang: Poslaćemo još 'poklon paketa' Americi

Severna Koreja je saopštila da je nedavnim "samoodbrambenim merama" uputila "poklon paket" Sjedinjenim Američkim Državama i najavila da će takvih "poklona" biti još.

Severnokorejski ambasador pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Han Tae-song je izjavio u obraćanju na Konferenciji o razoružanju, koja je održana pod pokroviteljstvom UN-a, dva dana nakon što je Pjongjang izveo šestu i najobimniju nuklearnu probu.

"Najnovije mere samoodbrane moje zemlje, Demokratske Narodne Republike Koreje, predstavljaju poklon-paket upućen nikom drugom nego SAD-u", kazao je Han na skupu u Ženevi.

Sjevernokorejski ambasador je upozorio da će "SAD dobiti još poklon paketa od njegove zemlje, sve dok se Amerikanci oslanjaju na nesmotrene provokacije i jalove pokušaje vršenja pritiska na Demokratsku Narodnu Republiku Koreju". 

Južna Koreja je objavila da sA Vašingtonom razgovara o razmeštanju nosača aviona i strateških bombardera na Korejsko poluostrvo, nakon što je Severna Koreja u nedelju izvela šesti i najrazorniji nuklearni test.

Američka ambasadorka pri UN-u u Niki Hejli je na sednici Saveta bezbednosti rekla da severnokorejski čelnik Kim Jong-un "moli za rat" i pozvala 15-članu grupu da usvoji najstrožije moguće mere kako bi ga zaustavili.

"SAD će na svaku državu koja trguje sa Sjevernom Korejom gledati kao na državu koja pomaže bezobzirnim i nuklearnim namjerama te države", istakla je ona.

Rusija i Kina, najveći trgovinski partner Pjongjanga, pozivaju na mirno rešavanje ove krize.

"Kina neće nikad dopustiti haos i rat na Korejskom poluostrvu", naglasio je Liu Jieyi, kineski ambasador pri UN-u, dok Rusija smatra da je već ugrožen mir u regionu.

"Opsežno rešenje nuklearnog i drugih pitanja koje su pogodile korejsko poluostrvo može biti postignuto jedino kroz političke diplomatske kanale", smatra ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzia.

Kina i Rusija smatraju da jedini okidač za dalje sankcije može biti testiranje projektila dugog dometa ili nuklearnog oružja.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!