Berza

Pezos rekordno nizak, nove mere za stabilizaciju Argentine

Predsednik Argentine Maurisio Makri najavio je uvođenje novih poreza za izvoznike i ukidanje nekoliko ministarstava, u nastojanju da obuzda ekonomska previranja, usled kojih je argentinski pezos dostigao rekordno nisku vrednost.

Makri je u televizijskom obraćanju rekao da će naložiti veću raspodelu ekonomske pomoći i poboljšati prehrambene planove za siromašne Argentince pogođene skokom inflacije od oko 30 odsto ove godine, prenosi Beta. 

Kriza valute u Argentini intenzivirana je prethodnih nedelja, zbog čega je vlada bila primorana da zatraži prevremenu realizaciju kredita od Međunarodnog monetarnog fonda, u okviru ranije odobrenog aranžmana od 50 milijardi dolara pomoći. Makri, protržišni konzervativac koji je postao predsednik 2015. godine, obećao je da će smanjiti fiskalni deficit, smanjiti siromaštvo i obuzdati inflaciju, ali se suočio s brojnim ekonomskim problemima. 

Najnovije poteze povukao je u želji da smanji oscilacije na tržištima i obnovi poverenje Argentinaca čija kupovna moć nastavlja da opada.

Jedan američki dolar vredeo je u petak 37,4 pezosa, da bi dva sata posle Makrijevog obraćanja izgubio dodatnih četiri odsto vrednosti u odnosu na dolar. Makri je rekao da je uvođenje novih poreza "veoma loše", ali neophodno, zbog "vanredne" situacije i dodao da će od izvoznika tražiti veći doprinos pošto su imali koristi od pada vrednosti pezosa. 

Argentina je najveći svetski izvoznik soje, a poljoprivreda je glavni pokretač njene ekonomije. Makri je kazao i da će broj ministarstava biti gotovo prepolovljen, ne navodeći detalje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!