Prodaja

PayPal kupio švedski iZettle za 2,2 milijarde dolara

Američka kompanija za obradu novčanih transakcija putem interneta PayPal postigla je sporazum o kupovini švedske tehnološke kompanije za obradu transakcija malih kompanija iZettle u sklopu širenja poslovanja u Evropi i Latinskoj Americi.

PayPal, podružnica eBaya, platit će za iZettle 2,2 milijarde dolara, što će biti najveća transakcija u istoriji njegova poslovanja.

Na taj način će ojačati svoju platformu za obradu plaćanja malih kompanija, posebno u Evropi i Latinskoj Americi, navodi se u saopštenju.

Kupovinom iZettlea proširiće PayPalov doseg u trgovini u Brazilu, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Meksiku, Holandiji, Norveškoj, Španiji i Švedskoj.

"Male kompanijee motor su globalne ekonomije i mi nastavljamo da širimo svoju platformu kako bismo im pomogli da budu konkurentniji i ojačaju poziciju kako na internetu, tako i u fizičkim trgovinama i u plaćanju putem mobilnih uređaja", izjavio je izvršni direktor PayPala Dan Schulman.

"U današnjem digitalnom svetu potrošači hoće da kupuju kada, gde i kako žele", naglašava Schulman.

On opisuje spajanje iZettlea i PayPala kao "dobru stratešku kombinaciju" koja objedinjuje zajedničke vrednosti i kulturu i komplementarnu ponudu proizvoda i geografskih područja.

Prema PayPalu, platformu iZettle koristi gotovo pola miliona trgovaca.

Švedsku kompaniju često uspoređuju sa Squareom, platformom za elektronska plaćanja, čiji je jedan od osnivača izvršni direktor Twittera Jack Dorsey, a osnovana je kako bi se olakšalo plaćanje kreditnim karticama putem pametnih telefona i tableta.

"Kombinovanje naše imovine i stručnosti sa vodećim globalnim liderom kao što je PayPal omogućuje nam da isporučimo još veću vrednost malim kompanijama kako bismo im pomogli da uspeju u svetu giganata", izjavio je izvršni direktor iZettlea Jacob de Geer.

Švedska trgovinska platforma osnovana je u Stockholmu 2010. godine, a očekuje se da će u ovoj godini obraditi transakcije ukupne vrednosti šest milijardi dolara i time generisati prihode od približno 165 miliona dolara.

U iZettleu očekuju da će im poslovanje početi donositi dobit od 2020. godine.

Početkom maja iZettle je dostavio dokumente za uvrštenje deonica u berzansku kotaciju u kojima je vrednost kompanije procenjena na nešto više od milijardu dolara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!