Trgovina

Partnerstvo kompanija “Tesco” i “Carrefour”

Britanski i francuski maloprodajni giganti, “Tesco” i “Carrefour”, sklopili su partnerstvo kako bi se lakše odoleli pritisku internetskih trgovaca, posebno “Amazona”.

“Savez će obuhvatiti strateške odnose s globalnim dobavljačima, zajedničku nabavku sopstvenih robnih marki i roba koje nisu za ponovnu prodaju”, saopšteno je iz “Carrefoura”. Ta saradnja, koja će zvanično biti dogovorena u sledeća dva meseca - bez navođenja finansijskih uslova pod kojima će se odvijati - isključuje svežu hranu. Svaka će kompanija nastaviti da radi s partnerskim dobavljačima na lokalnom i nacionalnom nivou.

“Tesco” ostvaruje godišnji promet od 51 milijardu funti ili 67,2 milijarde dolara, a posluje i u istočnoj Evropi, Maleziji i Tajlandu. Nakon računovodstvenog skandala 2014. godine u vezi sa naduvavanjem finansijskih rezultata kompanija se suočila s velikim padom prometa. Procesa oporavka prihvatio se izvršni direktor Dave Lewis, a deo njegove strategije je i poboljšanje odnosa s dobavljačima. Međutim, time “Tesco” pritiska svoje domaće rivale da spuštaju cene. “Carrefour”, najveći evropski maloprodajni lanac, najveći udeo svog prihoda od prodaje od 88 milijardi evra ostvaruje na evropskom tržištu.

“Carrefour” je u januaru objavio planove o smanjenju troškova i broja radnih mesta, jačanju ulaganja u internetsku trgovinu, a traži i partnerstvo u Kini, u nastojanju da poveća profit i prihode i pobedi domaće suparnike u trci razvoja trgovine proizvodima putem digitalnih platformi.

Sporazum “Tesca” i “Carrefoura” poslednji je u nizu u evropskoj maloprodajnoj industriji, u koju je zadnjih meseci ušao američki internetski gigant “Amazon”. Američki trgovac svoju šansu traži prvenstveno u maloprodaji, dakle direktno kod kupaca, kojima je digitalni šoping sve privlačniji, jer ne moraju otići do trgovine, trošiti na prevoz, niti gubiti vreme na gužve ispred blagajni.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!