Proizvodnja hrane i pića

“Paraćinka” otkupila "cipiripi" od kompanije “Nestle”

Čuveni srpski i regionalni brend "cipiripi" vraća se u domaće vlasništvo. "Paraćinka" iz Paraćina kupila je taj domaći čokoladni brend od kompanije "Nestle Adriatik".

"Paraćinka", koja je članica "Silbo d.o.o grupe", srpske kompanije sa više od 50 miliona evra prihoda i više od 500 zaposlenih, kupila je od "Nestle Adriatika", regionalne podružnice čuvene multinacionalne kompanije sa sedištem u Švajcarskoj, paket u koji spadaju "cipiripi" kakao blok i namazi.

Direktor kompanije "Silbo" Goran Tadić kaže za "Blic" da je ovo za njih veoma značajan potez. "Cipiripi" je veoma prepoznatljiv brend na tržištu. Cilj nam je da još više ojačamo poziciju i brendove "Paraćinke". Na taj način ćemo dati vetar u leđa našem poznatom brendu "cipiripi", ističe Tadić.

Generalni direktor "Paraćinke" Dejan Simić kaže za "Blic" da je kupovina "cipiripija" deo njihove poslovne strategije oko daljeg razvoja kompanije.

“Želeli smo da proširimo paletu proizvoda, i na našu sreću postigli smo dogovor sa kompanijom "Nestle", koja je prihvatila našu ponudu za kupovinu "cipiripija". Odlučili smo se za taj brend, jer je to poznat, stari, srpski brend. Cilj nam je da investiramo u nešto što je tržišno već verifikovano i sigurno, a "cipiripi" to svakako jeste”, kaže Simić.

On posebno ističe to da je ovo jedan od retkih slučajeva da su domaći investitori kupili nešto od stranih. “Ipak nešto naše ostaje ovde, u rukama domaćih investitora. Da ne bude da sve kupuju uvek strani ulagači”, naglašava prvi čovek "Paraćinke".

Prema njegovim rečima, plan ove domaće kompanije je da u narednom periodu još više unapredi razvoj poznatog brenda. On dodaje da je ostala još jedna karika u lancu da ceo proces kupovine "cipiripija" bude do kraja zaključen.

“To je rešenje Komisije za zaštitu konkurencije. U pitanju je standardna procedura i očekujemo da bude završena do kraja maja. Tada će biti i zvanično potpisivanje ugovora sa "Nestle" o kupovini "cipiripija", naglašava direktor "Paraćinke".

U firmi "Nestle Adriatik" navode da će ova transakcija biti obavljena krajem drugog kvartala 2018. godine, nakon završetka uobičajenih odobrenja i završnih uslova.

“Brend "cipiripi" ima dugu i bogatu istoriju, sa više od 27 godina prisustva u Srbiji i sinonim je lepih uspomena i detinjstva. U "Paraćinki", koja je članica "Silbo grupe", pronašli smo izuzetan dom za naš konditorski brend, u kojem će on dalje napredovati”, rekla je Jana Mihajlova, regionalna direktorka tržišta jugoistočne Evrope kompanije "Nestle".

Kompanija "Silbo", u čijem sastavu od 2011. godine posluje "Paraćinka", osnovana je još 1991. godine. Na srpskom tržištu distribuira više od 50 poznatih brendova i domaćih, ali i najčuvenijih svetskih proizvođača. Robu distribuira iz dva velika distributivna centra u Beogradu i Nišu, sa više od 200 vozila, tako da pokriva celo tržište Srbije.

Kompanija "Paraćinka" ima dugu tradiciju, osnovana je još 1924. godine, kao privatno preduzeće braće Milojković. Od 1990. godine, među prvima u konditorskoj industriji, posluje kao deoničarsko društvo, a potom kao akcionarsko duštvo. Od 2011. godine nastavlja da posluje kao javno akcionarsko društvo u privatnoj svojini u većinskom vlasništvu kompanije "Silbo". "Paraćinka" zapošljava ukupno 140 ljudi, a njena dobit u 2016. bila je 50.741.000 dinara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!