Berza

Pandemija koronavirusa na svetskim berzama zbrisala 15 biliona dolara

Na svetskim trištima kapitala, valuta i robe, zbog pandemije koronavirusa, kriza traje već tri meseca.

Na svetskim berzama zbrisano je 15 biliona dolara vrednosti akcija, cene nafte su pale za 60 procenata, a tržišta u usponu, poput Brazila, Meksika i Južne Afrike, beleže pad njihovih nacionalnih valuta za više od 20 odsto.

Volatilnost i pritisak na tržištima korporativnog zaduživanja pojačala su strahovanja da bi mogli da propadnu čitavi sektori - isparila je gotovo polovina vrednosti akcija avio-kompanija, a ekonomije koje su već u padu suočavaju se sa novim talasom krize državnih dugova.

Na Volstritu je zabeležen sunovrat Dau Džonsa za 22 posto i indeksa S&P 500 za 24 procenta, azijsko-pacifički MSCI, koji meri vrednost akcija na berzama 49 zemalja, izgubio je skoro 25 odsto vrednosti, dok se londonski FTSE stropoštao za 27 odsto.

Ilustrujući intenzitet udara koji svetske berze trpe, britanska agencija navodi da je rekordni kvartalni pad vrednosti na Volstrita iznosio 40 procenata 1932. usred Velike depresije, te da činjenica da su indeksi S&P i Dau pre samo mesec dana bili na rekrodnim nivoima svedoči o tome da je ovog puta pad bio brutalniji.

 

Cene industrijskih metala poput bakra, aluminijuma i čelika opale su za 15 do 22 posto, a neki poljoprivredni proizvodi kao što su kafa i šećer potonuli su za 17, odnosnoi 10 procenata, respektivno. Zbog ovolikih turbulencija na tržištima kapitala, investitori intenzivno tragaju za sigurnim utočištima, kako njihov novac ne bi gubio vrednost.

Šansu vide u ulaganju u akcije Amazona i Netfliksa koje su porasle za 10 i za 2,5 odsto, respektivno , kao i u nekim kompanijama medicinske opreme koje takođe jačaju. Ultra sigurne američke državne obveznice su se oporavile 13 procenata nakon što su Federalne rezerve srezale američke kamatne stope praktično na nulu.

Investiciona banka "JPMorgan" procenjuje da će koronavirus gurnuti svetsku ekonomiju u minus od 12 procenata u prvom kvartalu, a pandemija se i dalje brzo širi i drži u karantinu velike delove globalne ekonomije, tako da je malo verovatno da će u drugom tromesečju biti puno lakše, zaključuje britanska agencija.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!