Industrija

Pančevačka “Utva” posle 30 godina napravila novi avion "Sova"

“Utva” avioindustrija iz Pančeva je posle više od 30 godina samostalno napravila novi avion "Sova".

U pitanju je jednomotorni avion, niskokrilac, namenjen za obuku, sportsko i turističko letenje, avio taksi prevoz i panoramsko razgledanje.

Takođe, jedna od karakteristika letelice je što poseduje mogućnost brze modifikacije.

Program 41 M, poznatiji kao "Sova", finansira preduzeće Jugoimport SDPR, a “Utva” je ugovorila projektovanje, modifikaciju, proizvodnju prototipa, ispitivanje i sertifikaciju aviona.

“Utva” je posle više od 30 godina uspela da samostalno projektuje, napravi i počne ispitivanje novog aviona.

"Sova" predstavlja modernizovanu verziju baznog aviona Utva 75, koji je namenjen za početnu obuku, sportsko i turističko letenje. Avion se opciono može koristiti za izviđanje, aero foto snimanje i druge operacije. Takođe, može da nosi naoružanje uz ugradnju odgovarajuće opreme, objavljeno je na sajtu Jugoimporta.

Avion je četvorosed konfiguracije ''side by side'', sa fiksnim stajnim trapom, tipa tricikl. Konfiguracija stajnog trapa dozvoljava sletanje na asfaltne i pripremljene travnate piste, prenosi Tanjug.

Avion je opremljen jednim, četvorocilindričnim, motorom sa vazdušnim hlađenjem i ''constant speed'' elisom. Masa praznog aviona je 750 kilograma, dužina aviona 7,11 metara, razmak krila 9,8 metara, a visina 3,14 metara.

Maksimalna horizontalna brzina aviona je 230 km na sat, snaga 210 KS, a istrajnost aviona pri ekonomskoj brzini 4,2 sata.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!