Prodaja

Pakistanski milijarder planira da kupi stadion Wembley

Engleski nacionalni ponos, stadion Wembley, uskoro bi mogao da dobije novog vlasnika.

Potvrđeno je da je Engleski fudbalski savez u pregovorima sa Shahidom Khanom, vlasnikom NFL kluba Jacksonville Jaguars, ali i engleskog fudbalskog kluba Fulham. Engleski mediji navode da će ga ta kupovina koštati neverovatnih 900 miliona evra.

Američko-pakistanski milijarder Khan već se neko vreme pominje kao potencijalni kupac, navodi “Independent”, a spekuliše se o tome da će u dogledno vreme preseliti celu ekipu Jaguarsa u London.

“Kada bih uspeo da postanem vlasnik Wembley stadiona, to bi bio značajan napredak za Jaguarse i celi Jacksonville. Naravno, uvek ću imati na umu da je Wembley dom engleske fudbalske reprezentacije i uvek će ostati dostupan za najvažnija sportska i zabavna događanja, uključujući i utakmice američkog fudbala”, izjavio je Shahid Khan.

Jaguarsi su od 2013. godine igrali po jednu utakmicu sezone u Londonu, a ako ovaj dogovor prođe preseliće se preko okeana u periodu od septembra do januara, odnosno za vreme trajanja regularne sezone američkog fudbala. To znači da će u tom vremenu engleska reprezentacija morati da igra negde drugo, a ne na stadionu koji je uvek bio njihov zaštitni znak, prenosi Seebiz.

Uprava NFL-a itekako je zadovoljna mogućim sporazumom.

“Stadion u Londonu već je godinama opsesija za nas, jer će time američki fudbal prevazići granice svog kontinenta, iako imamo uspešno partnerstvo s Tottenham Hotspursima. Takođe, dobićemo značajnu fleksibilnost kod dogovaranja termina utakmica”, rekao je potpredsednik NFL-a Mark Waller.

Još nije poznato kada će se transakcija ostvariti, ni kako će ovakav razvoj situacije uticati na Chelsea, koji je planirao da koristi Wembley kao svoj privremeni stadion dok traje renovacija Stamford Bridgea.

Još je ranije najavljeno da Jaguarsi 28. oktobra, upravo na Wembleyju igraju protiv ovogodišnjih šampiona Super Bowla, Philadelphia Eaglesa.

Inače, novi Wembley izgrađen je na mestu legendarnog "starog" Wembleyja, a otvoren je 2007. godine. Za vreme fudbalske utakmice prima nešto ispod 90.000 ljudi, a njegova je gradnja koštala više od 800 miliona evra.

Kada se pročulo da će simbol engleske reprezentacije i zemlje uopšte kupiti američko-pakistanski milijarder, javili su se brojni nezadovoljnici iz sportskog sveta i prodaju nazvali "nacionalnom sramotom i odricanjem najbitnijih dragulja na kruni". Većina Engleza se slaže da do prodaje ne sme doći, jer je Wembley nacionalni simbol i jedna od prvih asocijacija na ovu zemlju uopšte.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!