Proizvodnja hrane i pića

Ove godine peti put se održava manifestacija “Ukusi Francuske”

Peto izdanje manifestacije “Ukusi Francuske” održaće se 21. marta 2019. godine, odnosno cele sedmice, između 18. i 24. marta.

Širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru menije inspirisane francuskom gastronomijom.

Ovo jubilarno peto izdanje biće u znaku “društveno odgovorne” gastronomije. Od restorana se očekuje da tog dana ponude svojim gostima menije koji su pripremljeni u skladu sa imperativima savremenog doba, a to su poštovanje i zaštita prirode i zdravi obroci.

Prema rečima ambasadora Francuske u Srbiji Frederika Mondolonija, očekuje se učešće 5.000 šefova koji će promovisati lokalne proizvođače i proizvode koji su uzgojeni ili spravljeni tako što štite životnu sredinu. Ambasador Mondoloni, koji je ugostio šefove kuhinja restorana koji učestvuju u manifestaciji “Ukusi Francuske” je istakao: “U Srbiji je od 2015. godine u ovoj manifestaciji učestvovalo 38 restorana”.

Ove godine učestvuje 16 restorana :

U Beogradu to su: Ahhriba, Delicent, Enso, Falkensteiner Hotel Belgrade restaurant, Franš, Hilton Two Kings, Homa, Kalemegdanska terasa, Klub Književnika, Langouste, Madera, The Square Beograd, Vin et Baguette, Voulez-vous. Jedan restoran je iz Zrenjanina: Salaš kod stare dunje.

Prema najavama šefova kuhinja tih restorana, na meniju će biti zanimljiva jela od domaćih namirnica, koja će biti spremljena na francuski način. Gostima će biti ponuđena jela od jagnjetine, zečetine, piletine, u kombinaciji sa kozjim sirevima, povrćem, ali i voćnim prelivima. Inspiracija je Provansa i specijaliteti karakteristični za taj deo Francuske.

 

U prvom izdanju Goût de France 2015. godine učestvovalo je pet restorana, u drugom izdanju, petnaest, a 2018. godine je bilo sedamnaest restorana iz Srbije.

Koncepcija manifestacije “Ukusi Francuske” je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000). Međutim, gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i svoju i francusku tradiciju kao inspiraciju.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!