Društvo

Otvoren „Vojvođanski salon“ u zgradi Banovine

U zgradi novosadske Banovine javnosti je predstavljen „Vojvođanski salon“, mesto na kojem će posetioci zgrade Pokrajinske vlade i parlamenta moći da vide najlepše primere tradicionalnog stvaralaštva žena i mladih u Vojvodini u tehnikama tkanja, necanja, pustovanja, veza i zlatoveza.

Uspostavljanje “Vojvođanskog salona” podržali su potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kao pokroviteljka inicijative „1.000 žena“ i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji su prisustvovali otvaranju zajedno s izvršnom direktorkom NALED-a Violetom Jovanović, gradonačelnicom Sombora Dušankom Golubović, direktorkom Zavoda za ravnopravnost polova Dianom Milović i ženama iz Etno mreže, koje su izradile eksponate.

Na skupu je istaknuto da otvaranje salona, poput već otvorenog „Srpskog salona“ u zgradi Vlade Srbije, za cilj ima očuvanje kulturnog nasleđa, kao i podršku preduzetništvu i ekonomskom osnaživanju žena i mladih koji su mahom iz ruralnih krajeva, bez stalnog zaposlenja i primanja, ali sa vrednim znanjem u rukama.

Potpredsednica Vlade izjavila je da je presrećna jer se Pokrajinska vlada priključila inicijativi koja za cilj ima da uposli najmanje 1.000 žena sa sela koje su i najugroženije u ekonomskom smislu. „Kroz ovu inicijativu do sada smo uposlili više od 600 žena, čuvamo naše vrednosti i nasleđe, ponosno ga pokazujemo svetu i pomažemo ženama da se zaposle i ekonomski osnaže. I zato pozivam sve institucije da se pridruže akciji“, rekla je Mihajlović.

Predsednik Pokrajinske vlade izrazio je zadovoljstvo jer je deo velike i uspešne inicijative koja podstiče zapošljavanje žena i promoviše sve ono što žene stvaraju čuvajući kulturno nasleđe. „Ovom zajedničkom inicijativom pomažemo razvoj sela od Sombora do Pirota, poklanjajući ove rukotvorine stranim zvaničnicima dajemo im svojevrsni otisak duše sa ovih prostora“, naglasio je Mirović.

 

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da bi konkretni koraci u pravcu podrške udruženjima žena bili da republička i pokrajinska vlada nastave da koriste rukotvorine kao protokolarne poklone za zvaničnike koji posećuju Srbiju i Vojvodinu i druge partnere, kao i da ove proizvode poklanjaju u diplomatskim predstavništvima širom sveta, posebno u Briselu.

Ministarstva i pokrajinski sekretarijati mogu da podrže zanatska udruženja mladih i žena kroz rodno osetljive konkurse u okviru kojih bi dodeljivali sredstva za rad na dizajnu, nabavku pakovanja, zaštitu kulturnog nasleđa i organizovanje edukativnih radionica za decu i mlade.

Kako je otvaranje „Vojvođanskog salona“ jedna od inicijativa Novog Sada u sklopu kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, gradska uprava bi mogla da predvidi i posebne programe sa zanatskim udruženjima u obnovljenoj zgradi Svilare, a veliki iskorak u promociji bilo bi obezbeđivanje prostora za gradsku etno galeriju.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!