Društvo

Otvoren Srpski kulturni centar u Mađarskoj

„Uvek kada se otvori kulturni centar, u galaksiji kulture pojavi se jedna nova zvezda“, kazao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na otvaranju Srpskog kulturnog centra „Kolo“ u Morahalomu, u Mađarskoj, izgrađenog u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Mađarske.

Ministar je ukazao na to da su odnosi između Srbije i Mađarske na izuzetno visokom nivou i da se iz dana u dan poboljšavaju. On je podsetio da je planiran na bazi iste prekogranične saradnje i mađarski kulturni centar na Paliću.

„Kada se narodi čuju i razumeju kroz kulturu, to znači da povećavaju poverenje. Tako povećavaju i bliskost, a to je put do trajnog i čvrstog prijateljstva“, naglasio je Vukosavljević.

 

Ministar je naveo da samo kulturna strujanja, koja grade zajednički mozaik, uz čuvanje nacionalnih obeležja i tradicije svakog pojedinačnog naroda, čine da evropska kultura zablista.

„Ako se susedi koji su vekovima živeli zajedno spajaju, prožimaju i pružaju ruke jedni drugima u oblasti kulture, kroz duboko razumevanje temeljnih kulturnih obrazaca i uvažavanje onoga što su generacije uspele da iznedre iz sebe kao najbolje, tada će narodi jedni prema drugima gajiti veliko prijateljstvo“, istakao je Vukosavljević.

Uz uverenje da je pred Srbijom i Mađarskom izuzetno bogata budućnost na planu kako kulturnom, tako političkom i ekonomskom, ministar Vukosavljević je zaključio da je obaveza ove generacije da ideju saradnje pretače u stvarnost.

„Mađarska i Srbija se razumeju i mogu ruku pod ruku da hodaju kao prijatelji i saradnici, i kao narodi koji se međusobno poštuju. Očekujem da će kultura kao snažni amalgam zajednički istorijski hod Srbije i Mađarske podržati i osnažiti“, rekao je ministar.

 

Otvaranju „Kola“ prisustvovali su ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar privrede Goran Knežević, generalni sekretar i izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Nikola Selaković, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič, potpredsednik Vlade Vojvodine Đorđe Milićević, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi i ostali visoki zvaničnici Republike Mađarske i Pokrajinske Vlade AP Vojvodine.

Presecanjem vrpce, ovaj kulturni centar zvanično je otvoren. Na svečanosti je nastupio ansambl „Kolo“.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!