Društvo

Otvoren Međunarodni sajam knjiga

Književnik Dušan Kovačević otvorio je 65. Međunarodni beogradski sajam knjiga pod sloganom „Povratak napisanih“. Otvaranju je prisustvovala ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je sa ministrom kulture Republike Rumunije Lučijanom Romaškanuom otvorila štand te zemlje, koja je ove godine zemlja počasni gost.

„Beogradski sajam knjiga decenijama zauzima jedno od centralnih mesta na mapi kulture Jugoistočne Evrope i zato je i uloga počasnog gosta veoma važna za predstavljanje književnog stvaralaštva na širem regionalnom planu“, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, poseta ministra Romaškanu potvrđuje zajedničku privrženost daljem razvoju odnosa dveju zemalja u domenu kulture, a nastup Rumunije, kao počasnog gosta,  još je jedna prilika za produbljivanje uzajamnog razumevanja i jačanje prijateljstva država i  naroda, o čemu svedoči i simbolični slogan „Knjige za prijatelje“, ovogodišnjeg predstavljanja rumunske književnosti na sajmu u Beogradu.

Rumunija se predstavlja sa preko 30 rumunskih autora prevedenih na srpski jezik i više od 200 naslova namenjenih svim starosnim grupama, kao i preko 30 događaja koji će biti organizovani tokom trajanja sajma.

Ministar Republike Rumunije zahvalio je ministarki Gojković na ukazanoj časti da ove godine bude počasni gost Sajma knjiga.

„Evo nas večeras ovde da otvaramo srca rumunskih književnika i da vam ih predstavljamo u najboljem ruhu. Nadajmo se da će njihovo prisustvo oživeti vaše interesovanje prema rumunskoj književnosti i nadamo se da će književnost doprineti pospešivanju prijateljstva između Rumunije i Srbije“, napomenuo je ministar Rumunije.

Rumunija se predstavlja sa preko 30 rumunskih autora prevedenih na srpski jezik i više od 200 naslova namenjenih svim starosnim grupama, kao i preko 30 događaja koji će biti organizovani tokom trajanja sajma.

Na Beogradskom sajmu, regionalno najvećoj manifestaciji, koja je posvećena knjizi i bavi se promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnom razmenom sa inostranstvom i pokretanjem aktuelnih, književnih i društvenih pitanja, biće predstavljeno oko 400 izlagača iz zemlje i inostranstva.

Autor fotografija: Goran Zlatković

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!