Agro svet

Otvoren Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

U Novom Sadu je otvoren 85. Međunarodni poljoprivredni sajam na kojem učestvuje 1.500 izlagača iz 30 zemalja.

Otvarajući Sajam, ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović je izjavio da je Poljoprivredni sajam u Novom Sadu "simbol srpske poljoprivrede", zajedno sa fabrikama kakva je bio IMT.

"Ovaj sajam je simbol, i želim da on raste iz godine u godinu, kako bi rasla i naša poljopribreda", rekao je Nedimović.

Ministar je rekao da je došlo vreme da posle finansijske stabilizacije države počne "sređivanje stanja u poljoprivredi i da poljoprivrednici dobijaju više novca”.

Nedimović je naglasio da se posle osam godina Vlada Srbije izborila za otvaranje fondova EU IPARD u Srbiji i pozvala poljoprivrednike da konkurišu za ta sredstva. "Stiglo je 500 prijava za IPADR fondove, a mediji su govorili da je to komplikovano i da nećemo imati ni 200", rekao je Nedimović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević je rekao da Francuska - zemlja-partner ovogodišnjeg Sajma poljoprivrede, i Vojvodina imaju "nedovoljnu spoljnotrgovinsku razmenu", da ona iznosi nepunih 15 miliona evra.

Sajam je prilika da se razmena unapredi ne samo s Francuskom, već i s drugim zemljama, rekao je pokrajinski sekretar.

On je preporučio poljoprivrednicima da prate konkurse i koriste podršku koju pruža Pokrajinski sekretar za poljoprivredu i istakao konkurse za podršku mlađima od 40 godina.

"U fokusu su nam mladi i mala gazdinstva. Udruživanje malih gazdinstava i digitalizacija poljoprivrede su dva glavna pravca razvoja", rekao je Radojević.

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni je istakao da njegova zemlja već nekoliko godina učestvuje na Sajmu poljoprivrede, a ove godine će predstaviti svoja preduzeća, poljoprivredne proizvođače i banke, i organizovati seminare.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!