Društvo

Otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu u junu 2018.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišli su u subotu (6. januara 2018. godine) zgradu Narodnog muzeja u Beogradu i tom prilikom najavili otvaranje ove ustanove srpske kulture za šest meseci, navodi se na sajtu Vlade.

Brnabić je istakla da je obnova Narodnog muzeja jedan od najznačajnijih projekata za građane i budućnost Srbije, uz ocenu da se njegovim otvaranjem u junu šalje signal da je kultura važna, da ćemo u nju više ulagati, jer je to najzdraviji osnov za dugoročni razvoj Srbije, ali i signal da Vlada završava projekte.

"Ove 2018. je 15 godina otkako je ovaj muzej zatvoren, to je svojevrstan kulturni genocid koji smo nametnuli sami sebi i važno je da nakon Muzeja savremene umetnosti prošle godine, ove završimo i otvorimo Narodni muzej", poručila je premijerka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je uverenje da će Narodni muzej otvoriti svoja vrata na Vidovdan i da će građani, ali i turisti iz celog sveta, moći da vide bogatu kulturnu ponudu ove ključne ustanove srpske kulture i duhovnosti.

"Ovde od 2003. godine nema stalne postavke. Veoma sam zadovoljan što smo suštinski počeli obnovu 2014. godine. Obnova će biti završena, uveravaju radnici i izvođači, do 31. marta. Imaćete vremena da vidite kako se priprema postavka i verujem da na Vidovdan možemo da otvorimo vrata ovog muzeja, koji je uz Narodno pozorište sasvim sigurno najznačajnija srpska kulturna ustanova za građane Srbije i sveta", poručio je predsednik Srbije.

On je ukazao na to da nakon Narodnog muzeja ostaje da se uradi Muzej grada, za koji je potrebno uložiti 20 mil EUR.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković istakla je da je reč o najstarijoj instituciji muzejskog tipa, koja je osnovana 1844. godine, i navela da će 31. marta biti završeni građevinski radovi, a zatim se nastavlja sa radom za koji su bili potrebni preduslovi koji se sada ispunjavaju.

Od tog momenta kreće posao usmeren na stalnu postavku, ukazala je ona i objasnila da stalna postavka treba da predstavi razvoj kulture na ovom području od praistorije do 20. veka, a fokus je na tome da nacionalna kultura dobije poseban izraz i da na taj način predstavi ono što je naše nacionalno biće.

Zgrada je, kako je dodala, obnovljena iz temelja sa kompletnom infrastrukturom i najmodernijim uređajima, kako bi naša kulturna baština mogla da bude izložena javnosti.

Narodni muzej zatvoren je za posetioce od 2003. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!