Saobraćaj i transport

Osnivač i generalni direktor “Uber”-a podneo ostavku

Generalni direktor kompanije “Uber” Travis Kalanik podneo je ostavku pod pritiskom akcionara, piše američki list “Njujork tajms”.

Pet velikih investitora tražilo je da Kalanik odmah podnese ostavku, navodi list, pozivajući se na neimenovane izvore. Kalanik, koji je prošle sedmice rekao da će uzeti odsustvo na neodređeno vreme, ostaće u odboru direktora firme.

"Volim “Uber” više od svega na svetu i u ovom teškom trenutku u svom privatnom životu prihvatio sam zahtev investitora da podnesem ostavku kako bi “Uber” mogao da nastavi da gradi umesto da bude ometen još jednom borbom", saopštio je Kalanik, prenosi “Njujork tajms”.

Odbor direktora saopštio je da će njegova ostavka dati kompaniji prostora da "u potpunosti prigrli novo poglavlje u istoriji Ubera".

Ostavka šefa “Uber”-a usledila je posle interne revizije poslovne prakse u firmi i niza skandala, uključujući pritužbe o seksualnom zlostavljanju. Posle pregleda više od 200 žalbi sektoru za ljudske resurse na, između ostalog, uznemiravanje i zlostavljanje. “Uber” je ovog meseca otpustio više od 20 radnika i preduzeo mere protiv drugih zaposlenih. Nekoliko visokopozicioniranih šefova “Uber”-a, takođe, je napustilo kompaniju.

Firmu je pogodila i tužba kompanije “Alfabet”, u čijem je vlasništvu “Google”, zbog navodne krađe trgovinskih tajni u vezi s automobilima bez vozača.

Kalanik je osnovao “Uber” kao startap kompaniju, čija se vrednost danas procenjuje na oko 70 milijardi dolara.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!