Razvoj

Novi napad na Sorosevu imperiju: Orban unajmio špijune da istraže uticaj tajkuna

Mađarski premijer Viktor Orban ponovo je pokrenuo napad na milijardera Džordža Sorosa, naredivši  državnim obaveštajnim službama da mapiraju "mreže kontakata kojima upravlja ovaj tajkun, a koje su usmerene protiv Mađarske".

Obaveštajne agencije će Orbanu pomoći da proceni opravdanost ideje napora Sorosa da utiče na kažnjavanje Mađarske od strane institucija EU, koje vode programe "mešovite populacije".

Orban, koji je favorit za pobedu na parlamentarnim izborima naredne godine, rekao je da će Evropa biti podeljena između zone "bez migranata" i onih na zapadu koji odbijaju pozive da "oteraju nazad" migrante bez dokumenata.

Soros, čiji filantropski rad podržava obrazovanje i pro-demokratski aktivizam u Mađarskoj od osamdesetih godina prošlog veka, je napao svog nekadašnjeg učenika, Viktora Orbana, optužujući ga da vodi "mafijašku državu".

Orbanova stranka Fidesz je povećala nivo podrške birača na 59 odsto, što pokazuje nedavno objavljeno  istraživanje. Rezultati istraživanja pokazuju očigledan uspeh Orbanove anti-migracione i anti-Sorosevske kampanje. U prilog tome ide i rezultat radikalnog nacionaliste Jobika, koji je na izborima u Mađarskoj zauzeo drugo mesto.

 

Izvor: Bloomberg

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!