Industrija

Oporavak nemačke automobilske industrije

Podaci pokazuju da se poslovanje nemačkih proizvođača automobila i njihovih dobavljača znatno poboljšalo u aprilu u odnosu na prethodni mesec.

Pokazatelj aktuelne poslovne situacije u toj industriji skočio na 21,6 poena sa martovskih 10,7 bodova, dostižući najviši nivo od aprila 2019. godine, saopštio je IFO institut.

Direktori u automobilskoj industriji takođe su povećali očekivanja u pogledu budućeg poslovanja, pri čemu se taj pokazatelj povećao na 24,9 poena u aprilu sa 18,6 poena u martu.

Proizvođači automobila su zadovoljni i porastom tražnje, jer je indeks skočio sa martovskih 14,4 poena na 36,9 bodova prošlog meseca. Porasle su, međutim, i neizvršene porudžbine na 43,9 poena, u odnosu na 17,5 poena u martu. Shodno tome, u planu je dodatno povećanje proizvodnje, pri čemu je taj indikator napredovao na 47,1 poen sa ranijih 44,6 bodova, prenosi B92.

Akteri u nemačkoj industriji automobila takođe očekuju rast izvoznih poslova. Indeks izvoznih očekivanja u aprilu iznosi 30,9 poena naspram 26,9 poena u martu.

Kada je reč o iskorišćenosti proizvodnih kapaciteta, ona se povećala sa 84,2 odsto u januaru na 91,1 odsto u aprilu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!