Energetika

OPEK smanjuje proizvodnju nafte

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) postigla je dogovor da u drugom kvartalu 2020. godine smanji proizvodnju crnog zlata za dodatnih 1,5 miliona barela dnevno.

Ova odluka je doneta kako bi se podržale cene usled pada tražnje zbog epidemije koronavirusa, ali je odluka uslovljena učešćem Rusije.

Arabija je predložila da OPEK i njeni saveznici, uključujući Rusiju, srežu pumpanje nafte za do 1,5 miliona barela dnevno u drugom tromesečju, i da pri tome sadašnje smanjenje proizvodnje od 2,1 miliona barela, koje ističe ovog meseca, ostane na snazi do kraja 2020. godine, prenosi Tanjug.

Ali Rijadu, najvećem proizvođaču nafte u OPEK-u, i drugim članicama naftnog kartela potrebna je podrška Rusije za takvu akciju.

Moskva je za sada nagoveštavala da će podržati produžetak smanjenja prozivodnje, ali ne i dublje rezanje. Rusija, koja od 2016. godine sarađuje po pitanju proizvodne politike u okviru neformalne grupe poznate pod nazivom OPEK +, u prošlosti je pokazivala protivljenje prema smanjenju proizvodnje tokom pregovora, ali se priključila akciji u poslednjem trenutku.

Ovogodišnji pad cena nafte od oko 20 procenata napravio je državama OPEK-a probleme u pogledu uravnoteženja njihovih budžeta, dok je Moskva poručila da može da se nosi sa trenutnim cenama.

S dodatnim povlačenjem 1,5 miliona barela dnevno sa tržišta, ukupno smanjenje proizvodnje grupe OPEK + iznosilo bi 3,6 miliona barela dnevno, što je oko 3,6 odsto globalne ponude.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!