Energetika

OPEC smatra da je učešće SAD u smanjenju proizvodnje nafte od ključnog značaja

Organizacija zemalja izvoznica nafte i Rusija odložile su za 9. april sastanak o smanjenju proizvodnje koji je bio predviđen za ponedeljak.

Kako podseća agencija, zaoštrile su se razmirice između Moskve i Saudijske Arabije oko krivice za pad cena sirove nafte.

Do odlaganja video konferencije došlo pošto je američki predsednik Donald Tramp izvršio pritisak nad Saudijskom Arabijom predvođeni OPEC i njegove saveznike - grupu proizvođača nafte poznatu pod zajedničkim nazivom OPEC+ - da hitno stabilizuju svetska tržišta nafte.

Svetske cene nafte 30. marta pale su na najniži nivo u poslednjih 18 godina usled pada potražnje prouzrokovanog merama blokade širom sveta zbog sprečavanja širenje korona virusa, ali i usled toga što OPEC i drugi proizvođači predvođeni Rusijom nisu produžili sporazum o smanjenju proizvodnje nafte, koji je istekao 31. marta.

OPEC+ sada radi na postizanju sporazuma o redukovanju proizvodnje za oko 10 odsto svetske ponude tog energenta, što je količina koja iznosi deset miliona barela dnevno, a to će, kako očekuju zemlje članice, biti odraz dosad neviđenih globalnih nastojanja u koje treba da budu uključene i SAD.

Međutim, Vašington se još nije obavezao na to, a predsednik Rusije Vladimir Putin za pad cena je optužio Saudijsku Arabiju, da bi potom usledio čvrst odgovor Rijada.

SAD nisu članica grupe OPEC+, a ideja da Vašington smanji američku proizvodnju nafte dugo je smatrana nemogućom, delom i zbog tamošnjih antimonopolskih propisa.

Međutim, veliki pad cena naveo je regulatorna tela u državi Teksas, centru američke naftne industrije, da, prvi put za gotovo 50 godina, razmotre regulisanje proizvodnje.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!