Energetika

OPEC smatra da će se smanjivati proizvodnja nafte iz škriljaca

Ministri zemalja OPEC+ smatraju da će se u Sjedinjenim Američkim Državama usporiti tempo proizvodnje nafte iz škriljaca.

Učesnici predstojećeg ministarskog sastanka OPEC+ ove nedelje trebalo bi da razgovaraju o mogućnosti povećanja, a ne smanjenja aktuelnog nivoa proizvodnje nafte.

Oni smatraju da će se tempo neprekidnog rasta proizvodnje nafte u Sjedinjenim Američkim Državama ozbiljno smanjiti sledeće godine.

Takođe se ističe da OPEC+ smatra da je "došao kraj 'zlatnog doba' američke naftne revolucije".  

Zemlje OPEC+ (24 zemlje-izvoznice nafte, uključujući Rusiju) koordinisano upravljaju proizvodnjom od 2017. godine, prenosi B92.

Na sastanku u julu one su produžile sporazume o smanjenju proizvodnje nafte za 1,2 miliona barela dnevno na nivo iz oktobra 2018. godine, od čega 812 hiljada barela dnevno pada na zemlje OPEC-a. Sada sporazum važi do kraja marta 2020. godine. Glavne kvote za smanjenje padaju na najveće strane sporazuma — Rusiju i Saudijsku Arabiju (228 hiljada i 322 hiljade barela dnevno).

Na sastanku koji će biti održan 5. i 6. decembra u Beču, zemlje-članice OPEC+ razmatraće nivoe proizvodnje nafte posle marta 2020. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!