Energetika

OPEC i Rusija smanjuju proizvodnju za još 500.000 barela

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, s Rusijom na čelu, dogovorili su se na sastanku u Beču da smanje proizvodnju nafte za dodatnih 500.000 barela dnevno.

Novim sporazumom, koji je mnogo veći nego što su mnogi analitičari predviđali, grupa OPEK +, kako se popularno naziva ovaj savez s Rusijom, ukupno će smanjiti proizvodnju nafte za 1,7 miliona barela dnevno, sa sadašnjeg nivoa od 1,2 miliona barela dnevno.

Odluka, međutim, nije bila laka jer članice ove energetske alijanse ne žele da prepuste preveliki deo "kolača" Sjedinjenim Državama, koje nastavljaju da povećavaju pumpanje nafte i da preplavljuju tržište.

Odlučili smo da smanjimo proizvodnju za 500.000 barela dnevno tokom prvog kvartala sledeće godine, rekao je ruski ministar energetike Aleksandar Novak, prenosi RTV.

Novak je rekao na konferenciji za novinare da će kvota smanjenja proizvodnje za Moskvu iznositi 300 hiljada barela dnevno tokom prva tri meseca 2020. godine.

Grupa OPEK + je, takođe, saopštila da planira da ponovo razmotri svoju politiku na sastanku 5. i 6. marta iduće godine.

Na ovu vest je severnomorska nafte "brent" blago porasla trgujući po ceni od 63,43 dolara, što je rast od oko 0,1 odsto, dok je američka "laka" nafte WTI u padu za 0,2 procenta na 58,34 dolara.
 
 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!