Društvo

Onlajn festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“

Trodnevni festival dokumentarnog filma - „Evropska saradnja: filmska priča“ koji Ministarstvo za evropske integracije tradicionalno organizuje povodom Dana evropske teritorijalne saradnje, ove godine, usled pandemije virusa Kovid-19, održava se onlajn, od 7. do 9. oktobra.

Festival je 7. oktobra otvorio film „Slatko od ništa“, reditelja Borisa Mitića. Na repertoaru su takođe i film „Magični život V“, bugarskog autora Tonislava Hristova (8. oktobar), kao i dokumentarno ostvarenje „Zemlja meda“, severnomakedonskih reditelja Tamare Kotevske i LJubomira Stefanova  (9. oktobar). Filmovi se prikazuju u terminu od 20 časova, preko platforme:  https://srbijaueu.rs/

Dan evropske saradnje, manifestacija je kojom se promoviše „Evropska teritorijalna saradnja“, instrument Evropske unije, čiji je cilj povezivanje građana susednih država radi poboljšanja životnih uslova i razvoja pograničnih regija širom Evrope.

Kroz programe prekogranične saradnje u periodu od 2004. do 2020. godine u Srbiji je finansirano više od 1000 projekata za koje je izdvojeno oko 220 miliona evra koje je sufinansirala Evropska unija, u saradnji sa državama učesnicama programa. Sprovođenje ovih projekata doprinosi jačanju i razvoju lokalnih zajednica i pograničnih regiona naše zemlje u važnim sektorima: infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju, naučno – tehnološkom razvoju, privredi, turizmu, zaštiti životne sredine i posebno –  kulturi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!