Agro svet

Oktobarski dani organskih farmi

Centar za edukaciju i promociju Serbia organike uz podršku Ministarstva poljoprivrede,  šumarstva i vodoprivrede u okviru projekta „Podržimo organsko“ organizuje tokom oktobra (15. i 22.) posete organskim gazdinstvima u ruralnim područjima. Obići će se 4 gazdinstva po programu u prilogu.

Organska proizvodnja je idealan metod održive poljoprivredne proizvodnje za male proizvođače u ruralnim područjima jer im omugućava da resursima u okruženju i na gazdinstvu proizvedu proizvod dodatne i više vrednosti i samim tim obezbede ekonomsku stabilnost porodice posebno u uslovima razuđenog industrijskog rasta u zemlji. 

Serbia organika svojim aktivnostima podržava sve uključene u ovaj vid proizvodnje kroz realizaciju različitih aktivnosti  pa organizuje i posete sertifikovanim organskim gazdinstvima sa ciljem podrške proizvođačima kroz razvijanje prodaje na „kućnom pragu“, putem  direktne edukacije potrošača,  njihovog upoznavanja sa principima organske poljoprivrede, načinu proizvodnje.

Tokom ovakvih poseta uspostvalja  se odnos poverenja između proizvođača i potrošača i zapravo vrši demistifikacija organske proizvodnje.Odnos poverenja koji se gradi ima trajni karakter i produbljuje se dalje na mestima prodaje, kao što su zelene pijace pre svega gde su proizvođači prisutni. Proizvođači su najvažniji promoteri organske proizvodnje i oni vrlo dobro prenose znanja o specifičnostima proizvodnje svojim kupcima , ali i svima koje zanima organska proizvodnja. 

Organska poljoprivreda i domaće tržište se intezivnije razvijaju poslednjih godina, ali je na domaćem tržištu još uvek  nizak nivo svesti i znanja o ovoj poljoprivredi i proizvodima, prepoznavanju i značaju za očuvanje prirodnih resursa i zaštitu životne sredine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!