Industrija

Okončan postupak privatizacije HIP Petrohemije

Ministarstvo privrede u ime Vlade Republike Srbije, kompanije NIS i HIP Petrohemije potpisali su Ugovor o strateškom partnerstvu.

Ugovor su u Ministarstvu privrede Republike Srbije potpisali Anđelka Atanasković, ministarka privrede, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a i Velimir Unković, generalni direktor HIP Petrohemija.

Atanasković je istakla da je nakon više godina sprovođenja postupka privatizacije i pronalaženja strateškog investitora, Ministarstvo privrede uspešno okončalo postupak privatizacije.

Kompanija NIS AD Novi Sad je već postojeći akcionar u HIP Petrohemiji, sa značajnim učešćem od 20% u strukturi kapitala, jedan od najznačajnih partnera HIP Petrohemija i kompanija čiji renome garantuje uspešno strateško partnerstvo.

„Pronalaženjem strateškog investitora, koji će uložiti iznos od 150 miliona evra u dokapitalizaciju Petrohemije i izgraditi novo postrojenje za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje, a najave su i da će kapacitet postrojenja biti dosta veći, Ministarstvo privrede je osiguralo sigurno poslovanje HIP Petrohemije u narednim godinama, kao i sigurna radna mesta i bolje uslove rada za zaposlene u Petrohemiji“, rekla je ministarka privrede.

Kako je navela, dobijanjem novog postrojenja, Petrohemija će imati priliku da poboljša svoje poslovne rezultate i potvrdi svoju poziciju kao jednog od najvećih izvoznika u Republici Srbiji.

„Sve to će doprineti unapređenju poslovne klime i dalji privredni razvoj kako lokalne zajednice, tako i cele Republike. Sigurni smo da ćemo zajedničkim naporima Vlade Republike Srbije i kompanije NIS AD Novi Sad, zaokružiti još jednu uspešnu privatizaciju koja će doprineti daljem rastu bruto društvenog proizvoda i boljem pozicioniranju Republike Srbije u evropskim i svetskim privrednim tokovima“, zaključila je Atanasković.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je da su razvojem NIS-a od 2009. godine pokazali da su pouzdan partner Republike Srbije u modernizaciji domaćeg naftnog sektora.

„Uveren sam da ćemo sada jednako uspešno zajednički razvijati i Petrohemiju i želeo bih da zahvalim predstavnicima Republike Srbije što su nam pružili tu priliku. NIS i HIP Petrohemija su dugogodišnji partneri i vidimo značajan potencijal i mnogo mogućnosti za dalju sinergiju i jačanje naše konkurentnosti na zahtevnom tržištu. Strategija daljeg razvoja HIP Petrohemije biće usmerena na dugoročni održivi razvoj preduzeća u korist akcionara, zaposlenih i zajednice“, poručio je on.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!