Razvoj

OECD: Zaustavlja se rast svetske privrede

Svetska privreda raste najsporijim tempom od 2009. godine zbog trgovinskog rata SAD i Kine.

Zabrinjavajuću činjenicu je saopštila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), snizivši prognoze za ovu i iduću godinu.

Privreda će ove godine porasti najslabije od globalne finansijske krize 2008/2009., usporavajući s prošlogodišnjih 3,6 odsto, na ovogodišnjih 2,9 odsto, procenjuju u OECD-u. U 2020. godini rast bi po njima trebao neznatno ubrzati, na tri odsto.

Najveća svetska ekonomija - SAD ove bi godine, prema OECD procenama, trebalo da poraste 2,4 odsto, a iduće godine dva odsto. U maju su u OECD prognozirali 2,8-postotni rast u ovoj, te 2,3-postotni u narednoj godini, prenosi B92.

Kina bi, takođe, mogla da oseti posledice uprkos procenjenom rastu od 6,1 odsto u ovoj godini i 5,7 odsto u 2020. godini. Time je OECD snizio preocene iz maja za 0,1 odnosno 0,3 postotna boda.

Pritom bi dugotrajniji period slabljenja domaće potražnje u Kini za oko dva postotna boda godišnje moglo prouzrokovati značajan domino efekat u globalnoj ekonomiji, upozoravaju u međunarodnoj organizaciji.

Bude li slabija potražnja propraćena pogoršanjem uslova finansiranja i još izraženijom neizvesnošću, svetski ekonomski rast mogao bi u prve dve godine takvog scenarija biti niži za 0,7 odsto, smatraju u OECD.

Neizvesnost je ključan faktor i u procesu izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, nepovoljno utičući na izglede za privedu.

U OECD procenjuju da će britanska privreda ove godine porasti jedan odsto, odnosno 0,9 odsto u 2020. godini, ali samo ako glatko napusti EU, uz dogovoreni prelazni period, što trenutno ni u kom slučaju nije izvesno.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!