Finansijske usluge

Održana online konferencija: "Mere vlade za preduzeća: iz ugla banaka"

U Beogradu se održala treća onlajn konferencija u organizaciji Francusko-srpske privredne komore na temu Mere vlade za preduzeća: iz ugla banaka.

Panelisti na ovoj konferenciji bili su : Darko Budeč (Osnivač i predsednik - Buck), Dragoljub Damljanović (Predsednik Francusko-srpske privredne komore i Direktor prodaje za pametne mreže (Smart Grid) - Schneider Electric), Marijana Cupara (Rukovodilac Digital i Marketing divizije - Credit Agricole), Predrag Mihajlović  (Predsednik IO - OTP Banka), Zoran Petrović (Predsednik IO - Raiffeisen Banka) i moderator Emmanuel Koeniglan upravnog odbora Francusko-srpske privredne komore i Partner - PricewaterhouseCoopers)

Učesnici su jednoglasno pozdravili donošenje mera za podršku privredi, insistirajući na što hitnijem uspostavljanju pravnog okvira.

Dragoljub Damljanović je izjavio da su mere vlade za pomoć privredi od velikog značaja i da imaju za cilj da sačuvaju zaposlenost u najvećoj mogućoj meri. „Ono što primećujem da nedostaje jeste brzina u primeni i realizaciji ovih mera u realnom vremenu, kao i dodatnih uredbi u našem radnom pravu koje bi dodatno olakšale poslovanje poput trenutne nezaposlenosti, zaposlenosti na nepuno radno vreme. To je ono što bi dugoročno moglo da zaštiti zaposlenost“, izjavio je Damljanović. Dodao je da je na privredi da nastavi da insistira da se dodatne mere što pre implementiraju.

Marijana Cupara ispred Credit Agricole banke u Srbiji je izjavila da su Vlada i Narodna banka brzo odreagovale na kriznu situaciju i da banke svakodnevno dobijaju nove instrukcije za poslovanje. „Moratorijum je dobra mera za jako pogođene industrije i treba još malo vremena da se i sve ostale mere realizuju. Bitno je brzo i transparentno odreagovati na čitavu situaciju i raditi na animaciji naših klijenata, što nam digitalizacija naših usluga znatno olakšava i trudićemo se da korisnicima što više pribiližimo i olakšamo digitalni pristup uslugama“, izjavila je Cupara.

Darko Budeč, ispred kompanije Buck Lighting, navodi da je program mera Vlade ključ uspeha koji je potrebno što brže realizovati. „Veliki deo programa mera je dobar i dobra je reakcija Narodne banke. Ali smatram da je neophodno sprovesti dodatne mere i udruženim snagama boriti se za ekonomski oporavak i orijentisati se najpre na likvidnost. Mi se kao i mnoge kompanije suočavamo sa smanjenjem potražnje i nesigurnošću, koja je prisutna posebno što ne znamo koliko će ovo sve dugo trajati. Ova situacija je s druge strane dobra prilika za neke druge sektore, poput sektora medicinske opreme, gde je potražnja velika, kao i za digitalizaciju, zahvaljujući kojoj danas mnogi rade na daljinu i to jako uspešno“, rekao je Budeč.

Predsednik izvršnog odbora OTP banke Srbija, Predrag Mihajlović, smatra da je jako bitno zaštiti zaposlene i privredu i vidi mere Vlade kao dobro sredstvo u ostvarivanju tog cilja. Ocenjuje da je likvidonost kompanija od presudnog značaja i da se mora što pre reagovati na ovu situaciju. „Ove garantne šeme su jako bitno sredstvo u ovim trenucima i trudićemo se da zaštitimo naše klijente, ali bitno je znati da bez podrške države, banka često ne može pomoći onima koji su najugorženiji. Podvlačim takođe koliko je bitno i da sa državnim institucijama poput katastra i ostalih uspostavimo bolju i digitalizovaniju komunikaciju u ovoj situaciji.“, rekao je Mihajlović.

Zoran Petrović, CEO Raiffeisen banke Srbija, smatra da je jako bitno da Vlada što pre sprovede mere. Implementacija garantnih šema je nešto što je dalo dosta glavobolje i mnogo jačim državama poput Švajcarske i Ujedinjenog Kraljevstva. „Pored pomoći privredi jako je bitno pomoći i čitavom društvu i ulagati sveobuhvatno u borbu protiv nezaposlenosti, a ne uručivati jednokratne pomoći koje nisu efikasne u borbi za ekonomski oporavak. Mnogi sektori aktivnosti su pogođeni, poput avio prevoza, ugostiteljstva, pa čak i energetskog sektora, i ono što je najbitnije da se zajednički borimo i vršimo pritisak za sprovođenje dodatnih mera. Ne smemo dozvoliti da ovo iz zdravstvene krize preraste u finansijsku krizu“, zaključio je Petrović.

Zaključak konferencije je da je neohodna što hitnija implementacija mera i stalna komunikacija privrede sa vlastima.

Učesnici su potom odgovarali na pitanja prisutnih preduzeća.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!