Društvo

Održan prijem povodom nacionalnog praznika Francuske

U ambasadi Francuske, povodom nacionalnog praznika Republike Francuske, 14. jula, održan je prijem kome je prisustvovalo oko hiljadu zvanica, iz političkog, kulturnog i javnog života, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Tom prilikom ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je istakao da bratstvo zasnovano na zajedničkim vrednostima ljudske slobode i dostojanstva, uvek je bilo pristutno u odnosima između Srbije i Francuske i između srpskog i francuskog naroda.

„U trenucima kada smo delili bol sa svima onima koji su bili pogođeni tragedijom u „Ribnikaru“, a neki od njih su danas ovde sa nama, bili smo prožeti snažnim osećanjima bratstva. Sa istim tim osećanjima želimo iznova da im iskažemo da smo uz njih. U sećanju čuvamo generacije poznavalaca francuskog jezika, naših dveju kultura koji su činili da se između njih vodi dijalog, a koje je ova škola obrazovala dugi niz godina i koja će nastaviti da obrazuje nove generacije. Ostaćemo verni vezama koje spajaju Francusku sa školom „Ribnikar“ i sa njenim nastavnicima, roditeljima i učenicima“, rekao je ambasador Košar.

„Tim bratstvom se danas vodimo u želji da pomognemo Srbiji na njenom evropskom putu zato što znamo da ćemo kada budemo zajedno u Evropskoj uniji ostati verni našem prijateljstvu, prijateljstvu dveju nacija ponosnih na svoju nezavisnost ali svesnih da samo zajedno, u okviru jedne snažne Evropske unije, možemo da je sačuvamo. Bratstvo čini, takođe, da želimo da Srbija bude odlučno uz nas u suočavanju sa pretnjom koju ruska agresija protiv Ukrajinbe predstavlja za slobode i način života koji su nam dragoceni. Izbor puta ka Evropskoj uniji je zahtevan, u smislu reformi koje treba sprovesti, posebno u oblasti pravne države i javnih sloboda. Ali jasna je volja zemalja Evropske unije i svakako Francuske da se taj proces pristupanja ubrza i da se prevaziđu sumnje ili zamor koji je on mogao da izazove. Radili smo u tom smeru tokom protekle godine obavezujući se na najvišem nivou u korist normalizacije odnosa između Srbije i Kosova. Ta normalizacija je hitna, najpre i pre svega jer je u interesu stanovništva, koje je prva žrtva napetosti i ponavljajućih kriza iz kojih region  mora da izađe“, naveo je ambasador Košar.

„Francuska agencija za razvoj (AFD) takođe radi na realizaciji tog izbora da se Srbija prudruži EU podržavajući sprovođenje zelene agende i modernizaciju infrastrukture. Sa ulaganjima u visini od 600 miliona evra, Srbija je zemlja u kojoj se AFD najviše angažovao na svetu u poslednje dve godine. Francuska preduzeća koja ovde investiraju sa perspektivom na dugi rok takođe žele da pomognu Srbiji u njenom usvajanju evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine, infrastrukture i energetike. Veze koje stvaramo između naučnika, istraživača i startapova takođe približavaju naše dve zemlje koje su obe okrenute inovacijama“, naglasio je francuski  ambasador.

„Zatim tu je kultura i dugogodišnji dijalog između umetnika, stvaralaca i intelektualaca iz naše dve zemlje. Oni su najbolji protivotrov za simplifikatorska čitanja istorije, iskušenja identitarnim nacionalizmima čiju su visoku cenu naš kontinent, a ovaj region posebno, već platili. Na tu temu takođe bratstvo može da ponudi odgovor. Dokaz tome je film „Lančana reakcija“ velikog srpskog sineaste Dragana Bjelogrlića, koji je danas sa nama, koji je realizovan u francusko-srpskoj koprodukciji i koji će biti prikazan na festivalu u Lokarnu. Film govori o jednoj epizodi koja simbolizuje to bratstvo: o jugoslovenskim naučnicima koji su 1958. bili ozračeni u Vinči, koji su lečeni u Francuskoj i koji su bili spašeni zahvaljujući doniranju i prvoj transplantaciji koštane srži na svetu koju je izveo institut Kiri. I ove godine Francuska je učestvovala na velikim kulturnim događajima i festivalima kojima Srbija može da se ponosi, želeći da podeli ono najbolje iz savremenog stvaralaštva. U istom duhu se priprema za beogradski Sajam knjiga na kome će u oktobru biti počasni gost“, istakao je ambasador.

Ambasador Košar je govor zaključio porukom „Živela Republika, živela Francuska, živela Srbija i živelo francusko-srpsko prijateljstvo!“.     

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!