Društvo

Odlazak velikog pesnika

Poznati kantautor Đorđe Balašević preminuo je u 67. godini.

Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Karijeru je započeo 1977. godine sa grupom „Žetva“, koja je prvi uspeh zabeležila iste godine pesmom “U razdeljak te ljubim”.

Naredne godine napušta tu grupu i formira „Rani mraz“. Ubrzo izbacuje nekoliko hitova kojima je ostvario punu umetničku afirmaciju.

Sa Biljanom Krstić i Borom Đorđevićem snimio je pesmu “Računajte na nas”, koja je postala svojevrsna himna generacije.

Solo karijeru započinje 1982. godine albumom “Pub”, koji je zabeležio veliki uspeh i tada postaje jedan od najvoljenijih pesnika i kantautora na prostoru bivše Jugoslavije.  Te godine održao je i svoj prvi koncert u prepunom Centru „Sava“. Već naredne objavljuje ploču “Celovečernji the kid”, a 1984. u saradnji sa TV Novi Sad snima istoimeni film.

Ogroman uspeh postigao je albumom “Bezdan” 1986. godine, na kojem su se našli neki od najvećih hitova, poput balada “Ne volim januar”, “Ne lomite mi bagrenje” i “Bezdan”. Balašević je i sam rekao da mu najplodniji deo karijere počinje ovim albumom.

Slede albumi “Panta rei” i “Tri posleratna druga”, koji je postigao veliku uspeh. Na njemu se našla još jedna od njegovih kultnih balada – “D-mol”, prenosi Dnevnik.

Glumio je u nekoliko TV serija kao što su “Pop Ćira i pop Spira” i “Vojnici”, za koje je pisao i muziku.

Kada su počela trvenja i podela SFRJ, Balašević je u kolumni za Radio-TV Reviju pisao veoma oštre kritičke osvrte na sva politička dešavanja u zemlji. Ratne godine provodi sklonjen od javnosti.

Album “Jedan od onih života” izdaje 1993. godine, inspirisan tragedičnih godinama raspada Jugoslavije i ratova.

Balaševićevi koncerti iz tog perioda postali su svojvrsna čistilišta za okupljanje mladih, na kojima je između pesama iznosio svoje kritičke stavove na račun aktuelne vlasti. Posle nešto duže pauze, 1996. godine izdaje album “Naposletku”, većinom snimljen uz akustičnu pratnju „Gudača Svetog Đorđa“.

Na prelazu u novi milenijum, Balašević objavljuje svoj deseti album “Devedesete” koji je bio inspirisan decenijom ratova, sankcija, bombardovanja i nemaštine. Sa nje se izdvojila numera “Živeti slobodno”, koja je postala himna demonstranata.

Pesme kao što su “Ringišpil”, “Devojka sa čardaš nogama”, “Svirajte mi jesen stiže dunjo moja”, “Neki novi klinci”, “Lepa protina kći”, “Priča o Vasi Ladačkom” samo su neki od Balaševićevih hitova po kojima će ostati upamćen.

Stotine građana Novog Sada okupilo se na Trgu slobode. Zastave su na pola koplja. Na dan sahrane u Novom Sadu biće Dan žalosti, prenosi RTV.  

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!